Orbán arcképét is kifüggesztetné az MSZP a hivatalokban

Vágólapra másolva!
Előírná a közintézmények számára Orbán Viktor miniszterelnök portréjának kifüggesztését, születésnapját pedig ünnepnappá nyilvánítaná egy törvényjavaslat, amelyet az MSZP 12 országgyűlési képviselője nyújtott be. A szocialisták azt a pénteki kormányhatározatot akarták ezzel kifigurázni, amely kötelezővé tette a nemzeti együttműködésről szóló, a kormánypártok által elfogadott nyilatkozat kifüggesztését az államigazgatási szervek épületében.
Vágólapra másolva!

"Jól látható helyen ki kell helyezni a Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személy (NEMESZ), Orbán Viktor portréját és életútjának rövid összefoglalását" - olvasható abban a törvényjavaslatban, amelyet az MSZP 12 országgyűlési képviselője nyújtott be a parlamentnek hétfőn. A javaslatban az is szerepel, hogy Orbán Viktor kormányfő születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilvánítja az országgyűlés.

A szocialisták a javaslattal arra a pénteki kormányhatározatra reagáltak, amely elrendelte, hogy minden államigazgatási szerv épületében kötelező kifüggeszteni a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot. A nyilatkozatot a Fidesz és a KDNP képviselői (köztöük Orbán Viktor miniszterelnök) nyújtották be a parlamentnek az áprilisi választások után, és arról szól, hogy "az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek". A kormány pénteken arról rendelkezett, hogy ezt a szöveget bekeretezve, "színes formátumban, méltó minőségben" függesszék ki a nyilatkozatot. A rendelkezés ellen minden ellenzéki párt tiltakozott. (Erről bővebben itt olvashat.)

Az MSZP-sek által benyújtott javaslat szerint kötelező lenne kifüggeszteni Orbán portréját az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a helyi és kisebbségi önkormányzatok, az ombudsmanok hivatalai, a központi államigazgatási szervek és területi szerveik épületeiben, az iskolákban és az egyetemeken, a honvédség épületeiben.

"A portrét és az életutat színes formátumban, méltó minőségben nyomtatva, legalább 50x70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni" - áll a javaslatban, amely szerint a szervek vezetőinek kell gondoskodniuk az arckép tisztán tartásáról, és megfelelő megvilágításáról.

A szocialista javaslat a "Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről" címet viseli. A törvényjavaslat a bevezetője szerint azért született, mert az ország minden polgára ki akarja fejezni a "gyermeki szeretetet, hűséget és hálát", amelyet "a Nemzeti Együttműködés Rendszerét megálmodó, azt megteremtő, majd a nemzet alkotmányos tudatába bevéső Személy iránt" érez. Orbánt a szövegben NEMESZ-nek, vagyis "Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személynek" nevezik.

A javaslat arról is rendelkezik, hogy ha valaki megrongálja, vagy eltávolítja Orbán portréit a hivatalokból, egy büntető törvénykönyv-módosítás után öt évig terjedő börtönnel sújtható.

A javaslat benyújtói között van Lendvai Ildikó, Kovács László, Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc is. A javaslat szövegét a parlament honlapján, itt megtalálja.