Nem kér Orbán nyilatkozatából Sólyom László

Vágólapra másolva!
Nem függesztik ki Sólyom László köztársasági elnök hivatalában a többe között Orbán Viktor miniszterelnök által a választások után benyújtott politikai nyilatkozatot. A Magyar Nemzeti Bank megfontolja a nyilatkozat kifüggesztését, de több állami intézmény még nem tudja, hogy mit tesz. A nyilatkozat látható helyen való kifüggesztését egy pénteki kormányrendelet írja elő.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem kerül ki az áprilisi választások után a többek között Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott, úgynevezett nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat az államfői hivatal falára. A Köztársasági Elnöki Hivatal az [origo]-val azt közölte, hogy a következő államfő feladata lesz meghozni a döntést, hogy kifüggesztik-e a nyilatkozatot vagy sem. Ez azt jelenti, hogy Sólyom László mandátumának lejártáig, tehát augusztus 5-ig nem fogják kifüggeszteni a nyilatkozatot. Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg a parlament köztársasági elnökké, így ő fogja eldönteni, hogy kikerül-e a falra a nyilatkozat a Sándor-palotában.

A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg az a kormányhatározat, amely az államigazgatási szerveknek előírta, a kormánytól független állami szervezeteknek pedig javasolta azt, hogy helyezzék ki az úgynevezett nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot (erről bővebben itt olvashat). A határozat megemlíti, hogy a kötelező kihelyezés érinti a katonaságot is, és név szerint felsorolja azokat a független intézményeket, amelyeket felkér a dokumentum kifüggesztésére: felkérik a köztársasági elnököt, az országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit.

Azt is megszabja a határozat, hogy "színes formátumban, méltó minőségben" kell kinyomtatni a nyilatkozatot, és "legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni". Hozzáteszik, hogy a "tábla megfelelő állapotáról és szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell". Közölnek egy honlapcímet, ahol elérhető a nyilatkozat. A dokumentum gyakorlatilag azt foglalja össze, ahogy a Fidesz számára nagyarányú győzelemmel záruló választást értelmezte beszédeiben Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az áprilisi szavazás több volt egyszerű választásnál, és most egy új rendszer alapjait rakják le.

A Főpolgármesteri Hivatalban még a kerítésre is jut a nyilatkozatból

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályán azt mondták, hogy megfontolják a politikai nyilatkozat kifüggesztését. A bank döntése azért is érdekes, mert Orbán Viktor, illetve a kormány más képviselői korábban többször jelezték, elégedetlenek Simor András MNB-elnök munkájával, illetve kifogásolták, hogy korábban off-shore cégekben volt érdekeltsége. Simor válaszaiban többször jelezte a bank függetlenségét.

Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke, Sereg András azt mondta az [origo]-nak, hogy a testület hétfőn reggel kezdődött ülésén foglalkozik a kérdéssel, döntés pedig délután várható. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája közleményben tudatta, hogy kifüggesztik a nyilatkozatot, sőt még a kerítésre is raknak nyomtatványokat, ugyanis a főváros vezetése ezzel is segíteni kívánja, hogy az emberekhez minél nagyobb számban eljusson a kormány üzenete az együttműködés fontosságáról. A városvezetés üres papírokat is kirak majd a nyilatkozat mellé, hogy az emberek felírhassák rájuk az üzeneteiket a kormánynak.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője, Borbély Zoltán az [origo]-val azt közölte, hogy mivel egy épületben vannak a Legfelsőbb Bírósággal, ezért előbb egyeztetnek velük, és azt követően várható döntés a nyilatkozatról. A Fővárosi Bíróságon szintén azt közölték, hogy egyelőre nem döntöttek a dokumentum kihelyezéséről, a Pest Megyei Bíróságon pedig azt mondták, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács állásfoglalására várnak. A Legfelsőbb Bíróság szóvivője, Szűcs Péter úgy nyilatkozott, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács foglalkozni fog a kérdéssel.

Nem döntöttek még az országgyűlési biztosok sem. A négy ombudsman irodái egy hivatalban vannak, jelenleg azonban a biztosok egy része tartózkodik csak Budapesten, így a közös döntésre még várni kell. Az APEH szerint náluk már folyamatban van a nyilatkozat kifüggesztése. Az Állami Számvevőszéknél azt kérték, küldjük el e-mailben a kérdésünket, és később válaszolnak. Az ÁSZ-nál épp hétfőn kezdi meg a munkát az új elnök, Domokos László korábbi fideszes képviselő, akinek kinevezését sokan bírálták politikai múltja miatt. Ezzel kapcsolatos cikkünket itt találja.

Az ellenzék tiltakozik

Az ellenzéki pártok keményen kritizálták a kormány döntését. Az LMP, amely szerint "a nyilatkozat közzétételére vonatkozó kormányzati szándék a 20. századi magyar történelem legrosszabb korszakait idézi". A párt szerint a "kormány tulajdonképpen hűségnyilatkozatot követel a független állami intézményektől", ami szerintük "nem az együttműködés, hanem a félelemkeltés rendszere". A Jobbik szerint az intézkedés "azt a rossz emlékezetű forradalmi munkás-paraszti korszakot idézi, amikor Lenin, Sztálin, Rákosi és Kádár arcképei mellett hirdettek hasonló dokumentumokat". Mindkét párt azt írta, először viccnek hitték a határozatot, a szintén tiltakozó MSZP pedig úgy fogalmazott, hogy "ez a kormányrendelet nem más, mint Orbán Viktor lemondólevele a nyugati civilizációról". A pártok reakcióiról bővebben itt olvashat.

A nyilatkozatról Orbán Viktor a parlament május 14-i nyitóülésén beszélt először. "Az országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek" - fogalmaz a nyilatkozat, amelyet június 14-én fogadott el a parlament a Fidesz és a KDNP képviselőinek támogatásával, az MSZP és az LMP tiltakozása, valamint a Jobbik tartózkodása mellett (Novák Előd jobbikos képviselő volt a kivétel, ő szintén nemmel szavazott).

Orbán arcképét is kifüggesztené az MSZP

Az MSZP 12 országgyűlési képviselője hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint kötelezően kifüggesztetnék az állami szervek épületeiben Orbán Viktor portréját, születésnapját pedig ünnepnappá nyilvánítanák. A szocialisták ezzel a pénteki kormányhatározatot akarták kifigurázni. A javaslatról itt olvashat részletesen.