Nem volt elég az irtás a balatoni szúnyoghad ellen

Vágólapra másolva!
Újabb szúnyogirtás lesz ezen a héten a Balatonnál, mivel az eddigi irtások nem csökkentették jelentősen a szúnyok számát. Hiába irtják ki az állatokat a part menti sávban, a környékről hamar visszaszivárognak az üdülőterületekre.
Vágólapra másolva!

A balatoni szúnyoginvázió megfékezésére erre a hétre újabb kémiai szúnyogirtást rendeltek el a tónál annak ellenére, hogy a múlt héten volt a legutóbbi - közölte Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője hétfőn. A legutóbbit megelőző szúnyogirtás gyenge eredményt hozott, ezért a balatoni önkormányzatok újabb permetezést követeltek a szolgáltatótól. Az esőzések miatt ez csak a múlt héten történhetett meg, de annak eredménye sem volt átütő, jelenleg is rendkívül sok a szúnyog a Balatonnál.

Sáringer-Kenyeres Tamás szerint az idei rendkívüli csapadékos időjárás miatt nehezen kezelhető a balatoni "szúnyogkérdés", hiszen a tóparti sávban végzett permetezés után az irtott terület nagyon hamar feltöltődik újra szúnyogokkal a közeli talajvizes, tocsogós, pocsolyás területekről. Az eddigi beavatkozások ellenére kiugróan magas a csípések száma, s ebben az irtást követően is csak átmeneti, pár napos enyhülés tapasztalható.

Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára közölte: az e heti beavatkozásra még van pénz, de kérdésessé vált a folytatás, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A balatoni önkormányzatok szeretnék elérni, hogy az előző kormány által bevezetett teherviselés helyett - miszerint a kémiai szúnyogirtás költségeinek 70 százalékát kell az önkormányzatoknak állniuk - álljon vissza a régi rend, amelyben az állam fizette a költségek felét. Ebben az esetben a rendelkezésre álló forrás elegendő lenne még egy irtásra - tette hozzá, jelezve, hogy a folytatás még így is kérdéses.