Újra meg lehet buktatni az alsósokat is

Vágólapra másolva!
Második év végétől ismét meg lehet buktatni az alsó tagozatos diákokat - így módosította hétfőn a parlament a közoktatási törvényt. A szülők sem vétózhatják meg többé az évismétlést, az iskolák pedig maguk dönthetnek arról, érdemjeggyel vagy szöveges értékeléssel minősítik-e tanulóik teljesítményét.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés hétfőn elfogadta a közoktatási törvény módosítását: a szeptembertől életbe lépő változások alapján második év végétől ismét évfolyamismétlésre lehet utasítani a diákokat, ha a nevelőtestület úgy ítéli meg.

A képviselők 301 igen és 61 nem szavazattal hagyták jóvá a módosítást, a javaslatot a fideszes, a kereszténydemokrata és a jobbikos képviselők támogatták, nemmel szavazott az MSZP és az LMP frakciója.

A hétfőn elfogadott változtatás értelmében az évfolyamismétlésnél kikerült a szülői vétó a jogszabályból, vagyis nem lehet ezzel megakadályozni az évismétlést. Az első évfolyamon a diák csak akkor buktatható meg, ha a tanulmányi követelményeket az igazolt és igazolatlan mulasztások miatt nem tudta teljesíteni.

Az első évfolyamon félévkor és év végén, a második évfolyamon félévkor szöveges minősítéssel kell kifejezni, hogy a tanuló kiválóan, jól vagy megfelelően teljesített, illetve felzárkóztatásra szorul. A javaslat vitáját követően változás történt Hoffmann Rózsa, az Orbán-kormány oktatási államtitkárának eredeti indítványhoz képest, amelyben még az szerepelt, hogy a második évfolyam év végén és a további évfolyamokon a tanulók értékelése osztályzással történik, de az iskola pedagógiai programja előírhatja a szöveges értékelést is. Az elfogadott törvénybe az került be, hogy nem lesz kötelező az osztályozás, az intézmények maguk határozhatnak arról, hogy a szöveges értékelést vagy a hagyományos módszert használják-e, vagy a kettőt együtt.

Iskolaváltásnál, vagy ha más esetben erre szükség van, az intézmény a szülő kérésére köteles a félévi és az év végi minősítést osztályzattal is kifejezni. Az iskola által alkalmazott értékelés osztályzatra való átváltásának szabályait a helyi tantervben kell meghatározni. Az iskola pedagógiai programjában azokat a tananyagokat, tantárgyakat is meg lehet határozni, amelyekből a tanuló teljesítményét nem kell értékelni, és az iskola eltekinthet a magatartás és szorgalom minősítésétől is.

Azok az iskolák, amelyek a tanulók teljesítményét már a 2010/2011. tanév második félévétől osztályzattal kívánják minősíteni, azok év végéig áttekintik pedagógiai programjukat és - ha a fenntartó ehhez hozzájárul- a szükséges változtatásokat átvezetik. Azok az intézmények, melyek az általános iskola 2-4. évfolyamán a szöveges minősítést alkalmazzák, az osztályzatra való átváltás szabályait helyi tantervükbe 2010. december 31-ig építik be. A változtatások szeptember 1-től lépnek hatályba. A parlament a köztársasági elnöktől a jogszabály sürgős kihirdetését kérte.