A parlament megsértésére hivatkozva vonták meg a szót egy jobbikos képviselőtől

Vágólapra másolva!
Jegyzőkönyv-hamisításról beszélt a parlament kedd hajnalra átnyúló ülésén Novák Előd jobbikos képviselő, ezért az ülésen elnöklő KDNP-s Latorcai János a parlament tekintélyének megsértésére hivatkozva megvonta tőle a szót. Latorcai a házbizottsággal vizsgáltatná ki az ügyet.
Vágólapra másolva!

Megsértette az országgyűlés tekintélyét, és kétségbe vonta a parlamenti demokráciát - a parlamenti jegyzőkönyv szerint erre hivatkozott az országgyűlés plenáris ülésén elnöklő KDNP-s Latorcai János keddre virradó éjjel, amikor megvonta a szót Novák Előd jobbikos képviselőtől.

A parlament kedd hajnalban a büntető törvénykönyv módosításáról vitatkozott (a büntetési tételek szigorításáról itt olvashat), amikor az egyik fideszes képviselő felszólalásában szóba hozta, ha nem értenek valamit az ellenzéki képviselők, akkor vissza lehet olvasni a vitáról készült jegyzőkönyvet. Ekkor kért szót Novák Előd, aki visszautalva a kulturális bizottságban hétfőn zajlott vitára azt mondta: az ellenzéki képviselők készüljenek fel "a legkeményebb harcokra is, ugyanis nem riadnak vissza a jegyzőkönyv-hamisítástól sem". Az ülésen elnöklő Latorcai János, az országgyűlés alelnöke félbeszakította Novákot, majd miután a jobbikos képviselő többszöri felszólításra sem volt hajlandó a kijelentését visszavonni, Latorcai megvonta tőle a szót.

Novák az [origo]-nak azt mondta, Latorcai félreértette a szavait, ő nem vádolta jegyzőkönyv-hamisítással a Fideszt, csak azt mondta, hogy az L. Simon László fideszes elnök vezette kulturális bizottságban elmentek a jegyzőkönyv-hamisítás határáig. Latorcai János szerint Novák szavait nem lehet félreérteni, a jobbikos képviselő állítása megsértette a parlament tekintélyét, ezért a házszabály szerint ő köteles volt megvonni tőle a szót. Később viszont Novák ismét szót kért, és az elnöklő Latorcai ekkor már megadta neki a szót.

Novák és L. Simon a kulturális bizottság hétfői ülésén azon kapott össze, hogy a dokumentumfilmek vetítésének szabadságáról szóló, a június 15-i ülésen megvitatott határozattervezetek közül melyiket terjesztheti be a plenáris ülésre a bizottság (a bizottság az 1956 utáni belügyminiszterről, Biszku Béláról szóló dokumentumfilm körül kialakult vita után fogalmazta meg a javaslatot, amiről itt olvashat). Novák azt sérelmezte, hogy nem a bizottsági határozatot küldték tovább, hanem a bizottsági fideszes képviselők önálló indítványát. Amikor ezt szóvá tette, L. Simon azt mondta, meg lehet nézni a jegyzőkönyvet, hogy miről is szavaztak pontosan, és ha szükséges, korrigálni kell a jegyzőkönyvet.

"Szó nincs arról, hogy utólag átírnánk a vita leiratát, csak arról beszéltem, nem zárható ki, hogy valami kimaradt a jegyzőkönyvből a döntés megszületésekor. Arra utaltam, ha a gyorsíró kifelejtett valamit, meg lehet hallgatni az ülésről készült felvételt, és ki lehet egészíteni a jegyzőkönyvet" - mondta az [origo]-nak L. Simon László. A kulturális bizottság elnöke szerint ő a június 15-i ülésen világosan elmondta a bizottságnak, hogy miről szavaznak, de nem tartja kizártnak, hogy a szavazás elrendelésekor mégis hibázott: nem tette kellően világossá, hogy nem a bizottsági tervezetről van szó, ezért az ügyet kivizsgáltatja a parlament jogi főosztályával is.

Latorcai János, a parlament alelnöke is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, mert mint mondta, súlyos állítások hangzottak el a plenáris ülésen, ezért a házbizottságnak feltétlenül ki kell vizsgálnia, hogy módosították-e utólag a jegyzőkönyvet.