Csak július végére lesz kevesebb szúnyog Budapesten

Mióta az időjárás engedi, folyamatosan irtják a szúnyogokat Budapesten, az ÁNTSZ szerint ennek csak két hét múlva lesz érezhető hatása. A budapestiek életét megkeserítő gyötrőszúnyogok az áradások miatt szaporodtak el nagyon.

Július végére érezhetően csökkenhet a szúnyogok száma Budapesten - mondta Tajti László, a Közép-magyarországi ÁNTSZ biológusa szerdán az MTI-nek. A biológus szerint már folyamatosan irtják a szúnyogokat, de még két hétre van szükség, hogy valóban javuljon a helyzet a fővárosban.

A biológus szerint azért van több szúnyog idén, mert a nyár eleji folyamatos esőzések és árvizek miatt a budapesti árterek megteltek szúnyoglárvákkal; ráadásul az időjárás miatt irtani sem lehetett megfelelő hatékonysággal.

A fővárosban elsősorban a Duna menti ligeterdők számítanak a szúnyoginvázió gócpontjainak; ezek idén és tavaly is megteltek lárvákkal a jelentős áradások miatt - mondta Tajti László. Ezeken a területeken - például a főváros északi és déli, Duna menti részein - a levegőből történő irtás hasztalan vagy kevéssé hatásos lett volna, mivel a fák lombkoronája felfogja a permetanyag jelentős részét. Az áradások miatt pedig a felszínen nagyon nehezen lehet megközelíteni ezeket a területeket, így a lárvairtásnak ez a módja sem lett volna elég hatékony - tette hozzá.

A kifejlett, már repülő szúnyogokat a földfelszínen vagy a levegőből ködszerű permetanyaggal irtják, de ez az idén az időjárás miatt szintén nehézkes, ha nem lehetetlen, mert a szél elfújja, az eső pedig lemossa a permetszert. A szúnyogokat így csak a rossz időjárás után kezdhették irtani. Jelenleg két hét alatt érhető el, hogy több szúnyog pusztuljon el, mint amennyi kikel - mondta a biológus.

Budapesten a Magyarországon megtalálható 30-40 fajból főleg a gyötrőszúnyog van jelen, míg a Balatonnál és az Alföldön is más-más szúnyogfajok keserítik meg az emberek életét. A biológus szerint Magyarországon nagyon kevés a maláriaszúnyog, az általuk terjesztett betegséget már az előző század 50-es éveiben sikerült felszámolni az országban, így a szúnyogoknak már nincs járványügyi kockázatuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK