Orbán tavaszra lerakná az új alkotmány alapjait

Vágólapra másolva!
Tavaszra lerakják az új alkotmány alapjait, így addigra meglesz az alaptörvény preambuluma, amelyet majd ki lehet függeszteni - ígérte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán. A kormányfő ragaszkodik a politikai nyilatkozat kifüggesztéséhez, hogy minden állami alkalmazott lássa, nem folytatódhat az, ami az elmúlt nyolc évben történt.
Vágólapra másolva!

Tavaszra lesz preambuluma az alkotmánynak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök kifejtette, semminek sem örülne jobban, mint ha kifüggeszthették volna a mai magyar hatályos alkotmány preambulumát, "ha lenne, csak nincs". "Lesz ilyen preambulum, tavaszra lesz, lesz alkotmány, annak lesz preambuluma, az össze fogja foglalni azokat az értékeket, amelyek összekötnek bennünket, amelyek világossá teszik az államigazgatásban dolgozók számára, hogy milyen értékek mentén kell érintkezniük a választópolgárokkal, hogy kell ellátni a munkájukat" - mondta. Amint ez megszületik, a mostani nyilatkozat okafogyottá válik - tette hozzá a kormányfő.

A kormányfő a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztéséről azt mondta: "továbbra sem nyugszom bele abba, hogy akár csak egy olyan állami alkalmazott is legyen Magyarországon, aki azt gondolja, hogy lehet folytatni azt, mint ami az elmúlt nyolc évben Magyarországon történt". Ezt a változást minden állami alkalmazottnak látnia kell: nincs lopás, nincs hatalmaskodás, nincs többé olyan, hogy az állampolgárt nem segítségre szoruló ügyfélnek tekintik, hanem alávetettnek - sorolta. "Ragaszkodom ahhoz, hogy ezt - nap mint nap akár - minden magyar állami alkalmazott lássa" - tette hozzá Orbán Viktor.

A kormány a múlt héten rendelte el, hogy a nyilatkozat szövegét bekeretezve, "színes formátumban, méltó minőségben" függesszék ki. A rendelkezés ellen minden ellenzéki párt tiltakozott (a nyilatkozatról bővebben itt olvashat.)

Több állami hivatal jelezte, hogy nem teszik ki a nyilatkozatot, erre a kormányfő azt mondta: a központi közigazgatás és a középszintű közigazgatás által működtetett intézményeknél vitának nincs helye. Minden, ezen a körön kívül eső intézményben az adott vezetők döntenek arról, hogy mi az, amit az intézményen belül helyesnek, rendben lévőnek tartanak a törvény keretein belül; "úgy döntenek, ahogy jónak látják" - közölte.