Fegyelmi vizsgálat indul a bázakerettyei pszichiátriai otthon vezetője ellen

Vágólapra másolva!
Fegyelmi vizsgálattal szeretné tisztázni a Zala megyei önkormányzat, hogy a bázakerettyei pszichiátriai otthon vezetője dolgoztatta-e a betegeket a lakása felújításánál.
Vágólapra másolva!

A Zala Megyei Önkormányzat fegyelmi eljárást indít a megyei kezelésben lévő bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója ellen fegyelmi vétség elkövetésének alapos gyanúja miatt - közölte a csütörtöki rendkívüli ülés után a megyegyűlés alelnöke. A megyei önkormányzat sajtóhírek alapján indította a vizsgálatot: a gyanú szerint a zalai intézmény igazgatónője a gondozottakat budapesti lakásának felújításán dolgoztatta, oda az otthon kisbuszával szállíttatta őket.

A fenntartói vizsgálat során az igazgató cáfolta a tavaly nyáron történtekkel kapcsolatos állításokat. A múlt héten lezárult önkormányzati vizsgálatnál többször is meghallgatták az igazgatót, az intézmény karbantartóját - aki a budapesti munkálatokat is koordinálta -, az otthon középvezetőit, a budapesti társasház lakóit, továbbá az egyik, cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló otthonlakót. Megvizsgálták a gondozottak távollétéről és az autó használatáról szóló dokumentációt, és bekérték a VII. kerületi rendőrkapitányság jegyzőkönyvét is, amely a lakásban, a szomszédok feljelentése alapján folytatott két igazoltatásról készült.

A vizsgálóbizottság megállapításai szerint az intézmény igazgatója és az alkalmazottak egybehangzóan azt állították, hogy nem dolgoztak ellátottak az igazgató budapesti lakásában. A szemtanúként szereplő három szomszéd közül kettő már nem állította, hogy a munkások pszichiátriai betegek voltak, a harmadik pedig azt mondta, az ott dolgozók "tekintetéből állapította meg", hogy gondozottak lehettek.

Kiderült, hogy az igazgató magáncélra tavaly kétszer is igénybe vette az intézmény kisbuszát, de a dokumentumok szerint akkor azzal el is számolt. A rendőrségtől kért jegyzőkönyv szerint tavaly nyáron egy gondozott valóban volt a lakásban, és a dokumentumban az áll, hogy a lakásban tartózkodók szennyezett ruházata arra utal, "munkavégzést folytattak". A bázakerettyei intézményben azonban nem volt dokumentálva a gondozott távolléte, arra a napra viszont munkajutalmat is kapott. Az önkormányzati alelnök összegzése szerint ellentmondásosak a vizsgálat során szerzett információk, ezért is döntöttek úgy, hogy javasolják a fegyelmi eljárás lefolytatását az igazgató ellen.

Sifter Rózsa megyei főjegyző a múlt héten arról is beszámolt: a Zala Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézete 1982 óta áll a jelenlegi igazgató irányítása alatt, ellene eddig semmiféle eljárás nem folyt. A 160 ellátottat gondozó otthon vezetője évente beszámol a megyei önkormányzatnak, továbbá gyámhivatali ellenőrzést is tartottak, de szabálytalanságot nem tártak fel.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel korábban közölte: ügyészségi feljelentés is érkezett az esettel kapcsolatban a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökétől. Arról a Nagykanizsai Városi Ügyészség dönt, hogy ennek alapján elrendelik-e a nyomozást.