Hivatásának megszállottja Hajdú János, a terrorelhárításért felelős új miniszteri biztos, aki nehezen viseli, ha a főnökei nem ütik meg az általa ideálisnak vélt mércét. Miután felettese szerinte koholt vádak alapján 2002-ben vizsgálatot kezdeményezett ellene, leszerelt a rendőrségtől, majd évekig Orbán Viktor testőre volt. Egy két évvel ezelőtti interjújában azt mondta, ha 2002 után is Pintér Sándor marad a belügyminiszter, "nem vágták volna át a torkát".

Hajdú Jánost, a Fidesz biztonsági főnökét, Orbán Viktor pártelnök személyes testőrét nevezete ki az új terrorelhárító központ létrehozásáért felelős miniszteri biztosnak Pintér Sándor belügyminiszter - olvasható a Hivatalos Értesítő csütörtöki számában. Hajdú a kormányfői kinevezéséig védte Orbán Viktort, akinek védelmét miniszterelnöki kinevezése óta a Köztársasági Őrezred látja el. Hajdú kísérte Orbánt a kampányrendezvényekre, szervezte a fideszes politikusok, rendezvények védelmét, korábban gyakran előfordult, hogy még a pártelnököt szállító autót is ő vezette.

"Megfektetett" egy gyanúsítottat

Hajdú a rendszerváltást követően a rendőrség bevetési egységeinél szolgált, de egy ellene indult vizsgálat után, a 2002-es kormányváltást követően leszerelt. Hajdú a vizsgálatról és a nyomában indult, felmentéssel végződött perről tudósító Zsaru magazinnak 2004-ben azt mondta: elszomorító volt, hogy korábbi bajtársai és volt főnöke akarta börtönbe juttatni.

Az ügyészségi vizsgálat azután indult, hogy egy kollégája a kommandósok akcióiról készült rendőrségi videófelvételeken törvénysértő akciókat vélt felfedezni. Hajdút azzal gyanúsították, hogy 2002 júliusában egy bevetésen indokolatlanul erőszakoskodott egy gyanúsítottal: lábbal "fektette meg" az elfogott személyt. A főnöke, Nagy Péter ezredes a Zsaru magazinnak azt mondta, parancsnokként nem volt mérlegelési lehetősége, miután Hajdúval és két másik beosztottjával szemben bűncselekmény gyanúja merült fel, köteles volt az ügyészséghez fordulni, de a felmentő ítélet után kézfogással gratulált mindhármuknak.

A Fidesz leköszönő biztonsági főnöke 2008-ban Zona.hu-nak adott interjújában azt mondta, a vádak koholtak voltak, a videofelvételeket az archívumból kikereső őrnagy egy régebbi ügy miatt állt bosszút rajta. Hajdú szerint az őrnagy kapcsolatban állt azzal a rendőrtiszttel, akiről még 1998-ban derítette ki, hogy belekeveredett egy autólopási ügybe. Hajdú helyére a vizsgálatot követően a felvételeket felkutató őrnagyot nevezték ki, Hajdú pedig munkaügyi pert indított, amit elveszített. A korábbi kommandós a Zona.hu-nak azt mondta, hogy az 1998 és 2002 közötti belügyminiszter, "Pintér idején azért nem tudták elvágni a torkom, mert nála ez nem volt olyan könnyű", de a 2002-es kormányváltás után már nem volt, aki megvédje.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egy edelényi kampányrendezvényen Orbán Viktorral

Érezte Pintér jelenlétét

A Zona.hu-nak adott interjúból egy a hivatásáért és a küzdősportokért rajongó, a főnökeivel és kollégáival szemben magas elvárásokat támasztó ember képe rajzolódik ki Hajdúról. "Az kétségtelen, van egy stílusom azokkal szemben, akiket nem bírok, és az nehezen tolerálható" - mondta magáról. Az interjúban többször bírálta korábbi feletteseit, Pintér Sándorról viszont elismerően nyilatkozott. Azt mondta, amikor 1998-ban "Pintér lett a belügyminiszter, érezni lehetett a jelenlétét. És ez nekünk szakmailag nem jelentett rosszat, sőt".

Hajdú felidézett egy másik esetet is, amikor saját bevallása szerint hibát követett el. Egy balul sikerült akcióban nem tudták azonnal lefogni a gyanúsítottat, mire az dulakodás közben a Hajdú nyakában lógó kibiztosított géppisztolyba kapaszkodott, és meglőtte vele az egyik társa lábát. "Pintér Sándor azonnal hívott. Még véresen, gázálarccal a kezemben mondtam el neki, mi történt, mire közölte: rendezzem a sorokat, vigyem haza a fiúkat, ő meglátogatja a sérültet a kórházban" - mesélte, hogyan reagált az esetre a belügyminiszter.

Felgyorsult bűnözés

Hajdú János a hadseregbe való besorozását követően közel két évtizedig fegyveres testületeknél szolgált. 1991-ben az Egyesült Államokban részt vett egy kéthónapos kiképzésen. Az Zona.hu-nak azt mondta, "amíg zsaru voltam, részben abból éltem, amit ott megtanultam". "Reggel hatkor futás, húzódzkodás és üvöltés azzal, aki ezt nem csinálja. Napközben meló és meló: közelharc, taktika, hogyan kell hozzányúlni a fegyveres elkövetőkhöz, minden" - mesélt az amerikai kiképzésről.

Miután ő lett a rendőrségi bevetési egység parancsnoka, gondoskodott róla, hogy minél több beosztottja részt vehessen az amerikai továbbképzésen. Szerinte a rendőrségnek a kilencvenes évek közepén szinte minden újra kellett tanulnia, mert Magyarországon gyökeresen megváltozott a szervezett bűnözés. "Hihetetlen gyorsak voltak a bűnözők. Ezekhez az emberekhez, az oroszokhoz, az ukránokhoz, a csecsenekhez, a szerbekhez hozzányúlni nem volt egyszerű dolog. Ráadásul egykori kollégáink álltak át a másik oldalra, akik sokat tudtak a konspirációról, a mi döntésmechanizmusunkról, a reagáló képességünkről, és ez is nagy veszélyt jelentett" - mondta a 2008-as interjújában. Az ellene indult vizsgálatról azt mondta, szeretné elfelejteni egészet, de soha többet nem tér vissza a rendőrséghez.