Még a nyáron átalakítaná a médiaszabályozást a Fidesz

Vágólapra másolva!
A médiacsomag sikereként értékeli a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnöke, hogy Sólyom László köztársasági elnök aláírta csomaghoz tartozó alkotmánymódosítást. Miután az államfő nem emelt vétót, még a nyáron elfogadhatják a médafelügyelet átalakításáról szóló törvényt is, amelynek zárószavazását eddig kétszer vették le a napirendről.
Vágólapra másolva!

Zöld utat kapott a Fidesz médiacsomagja, miután Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön aláírta annak egyik elemét, az alkotmány módosítását - mondta pénteki sajtótájékoztatóján L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke. L. Simon szerint Sólyom László aláírása azt jelzi: nem igazak az ellenzéki aggályok, hogy a Fidesz korlátozni akarná a sajtószabadságot.

Az államfői aláírás után L. Simon szerint folytatják a médiacsomag többi elemének elfogadását. Még a nyári rendkívüli ülésszakon, július 19-ig elfogadják a médiahatóság és a különböző testületek átalakításáról szóló törvényt, illetve létrehozzák az új testületekbe tagokat jelölő bizottságokat. Megkezdik, és az ülésszak végéig le is zárják a média és a sajtó tartalmi szabályozásáról szóló törvény általános vitáját is, amelyhez augusztus 31-ig lehet majd módosító indítványokat benyújtani.

A médiacsomagot - amelyet több forrásunk szerint is Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja és a körülötte dolgozó csapat írt - június 11-én, pénteken nyújtotta be két fideszes képviselő, Cser-Palkovics András és Rogán Antal. A tartalmi szabályozás kivételével a parlament már a következő hétfőn lefolytatta az általános, majd egy hét múlva a részletes vitát, a zárószavazás június 28-án következett volna (az összes, a médiacsomagról szóló cikkünket megtalálja ezen az oldalon).

Ekkor azonban csak az alkotmánymódosítást szavazták meg, az intézményekről szóló törvényt akkor és egy héttel később is levették a napirendről. Ezt egyik, a párt médiapolitikáját jól ismerő forrásunk azzal magyarázta: attól tartanak, hogy Sólyom László nem írja alá azt, hanem az Alkotmánybírósághoz küldi előzetes normakontrollra. Ez azt okozhatta volna, hogy hónapokig nem lép életbe az új szabályozás, és fennmarad a mai, a fideszesek szerint működésképtelen rendszer (erről korábbi cikkünkben olvashat).

L. Simon pénteken az [origo] érdeklődésére azt mondta: azért vártak a többi törvénnyel, hogy megvárják, hogyan viszonyul Sólyom az alkotmánymódosításhoz. Szerinte az államfő aláírása azt jelzi, hogy a Fidesz médiaszabályozással kapcsolatos szándékai egybevágnak Sólyom László nézeteivel. A bizottsági elnök szerint azért nem lehetett - más törvénycsomagokhoz hasonlóan - egyszerre elfogadni a törvény- és alkotmánymódosítást, mert komplex csomagról van szó, amelynek elemei egymásra épülnek.