8-10 fideszes aknát lát Kövér

Vágólapra másolva!
Kövér László vállalja a házelnöki tisztséget - erről a politikus beszélt a Fidesz szombati választmányi ülése előtt. Azokon a településeken, ahol az elmúlt hetekben feloszlatták a helyi a Fidesz szervezeteket, ott egyelőre nem nevezik meg a polgármester-jelölteket. Kövér László szerint 8-10 ilyen kétséges hely van.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Fidesz országos választmányának ülése szombat délelőtt Budapesten, a VIII. kerületi Polgárok Házában. A tanácskozás előtt Kövér László választmányi elnök újságíróknak azt mondta: Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt javasolja a Fidesz-frakció számára házelnökjelöltnek. "Amennyiben a Fidesz-frakció támogat, akkor én leszek az egyik jelölt" - mondta Kövér, majd hozzátette: vállalja a jelöltséget.

Arra a kérdésre, hogy ha megválasztják őt az Országgyűlés elnökének, választ-e új választmányi elnököt a Fidesz, a politikus úgy válaszolt: jövőre lesz tisztújító kongresszusa a Fidesznek, jövőre lesz ez a kérdés esedékes; egyébként nincs semmilyen összeférhetetlenség a házelnöki és a választmányi elnöki pozíció között.

Sajtóinformációk szerint múlt héten kérdéses volt, hogy a Kövér lesz-e a házelnök, Schmitt Pál köztársasági elnöki jelölése miatt ugyanis vita alakult ki Orbán és Kövér László között. A Népszabadság szerint Kövér Áder János, EP-képviselőt javasolta államfőnek. Kövér erről szombaton azt mondta: Orbánnal a Fidesz megalakulása előtti időktől barátok, 27 éve ismerik egymást. "Nagyjából a feleségemmel is ennyi időt töltöttem együtt, de még a feleségem esetében sem mondhatom el, hogy nem volt közöttünk vita vagy véleményeltérés" - mondta.

A szombati választmányi ülésen az őszi önkormányzati választásokról lesz szó. Kövér erről azt mondta: azokon településeken, ahol az elmúlt hetekben feloszlatták a Fidesz-csoportokat, később döntik el, kik lesznek a polgármesterjelöltek, és kik lesznek az egyéni képviselőjelöltek. Kövér szerint 8-10 ilyen kétséges hely van.

Tarlós Istvánt, a párt fővárosi frakcióvezetőjét, ellenszavazat nélkül támogatta a választmány, hogy a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje legyen az őszi önkormányzati választáson - mondta Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke szombati sajtótájékoztatóján. Kósa közölte: döntöttek a budapesti listáról és a megyei listákról, valamint a megyei közgyűlési elnökjelöltekről is. Hozzátette: a megyei jogú városok polgármesterjelöltjeiről a végső döntést a Fidesz országos választmányának elnöksége hozza meg.