Békés melegeket buzizott le pár tucat rendbontó

Vágólapra másolva!
Nagy rendőri készültség mellett kezdődött meg szombaton a budapesti melegfelvonulás. Pár embert igazoltattak a rendőrök az Andrássy úton és kisebb csoport kiabált sértő dolgokat a felvonulóknak, de komolyabb rendbontás nem történt, bár a Hősök terénél volt egy kisebb szócsata. Még a szervezők is azt tudakolták egymástól, hol vannak a felvonulók?
Vágólapra másolva!

A rendőrség lezárta az Andrássy út Hősök tere és Oktogon közötti szakaszának környékét a szombat délután három órakor megkezdődött melegfelvonulás miatt - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. Oktogon és a Hősök tere között délután háromtól nem áll meg a kisföldalatti.

Az MTI szerint Andrássy útról nyíló kis utcák egy részét kordonokkal zárták le, míg máshol rendőrök fordítják vissza a járókelőket. A lezárt területre sem autóval, sem pedig gyalogosan nem lehet bejutni. A lezárásról a BRFK közleményt adott ki, ebben azt írják: déli 12 órától este 8 óráig lezárják az Andrássy utat a Nagymező utca és a Hősök tere között.

A felvonulók a Hősök terénél gyülekeztek, a kordonokkal lezárt Andrássy útra három kapun keresztül lehetet bejutni. Tudósítónk szerint a kapuknál a szervezők átvizsgálják a felvonulók táskáját, a felvonulók visszafogottak, átlgos nyárias öltözeten érkeztek a legtöbben, bár a rendőrség előre figyelmeztette őket, hogy tartózkodjanak a közszemérem megsértésétől (erről bővebben itt olvashat).

"Majd én megkülönböztetem magam"

Az első lufikkal teleaggatott kamion délután háromkor hajtott be az Andrássy útra és nem sokkal 4 óra után indult el az Oktogon felé. Több felvonuló transzparenssel érkezett, ezeken a következő feliratok láthatóak: "Magyarország a mi hazánk is", "Majd én megkülönböztetem magam, ha akarom", "Szabadon szeretni jó". Az egyik felvonuló olyan transzparenssel jelent meg, amelyen a holdraszállást ábrázolja, a képen amerikai zázsló helyett szívárványszinű zászló látható. Tudósítónk szerint ellentüntetőket nem lehet látni.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A felvonuláson készült képekért kattintson a fotóra!

A rendezvényt szervező Szivárvány Misszió Alapítvány képviselője megnyítóbeszédében megköszönte a felvonulóknak, hogy volt bátorságuk eljönni. "Mindannyian hősük vagytok" - jelentette ki, és arra kérte az érdeklődöket, hogy ennek jegyében, méltósággal menjenek végig a menetben. Utána beszédet mondott az európai LMBT-Sportszövetség elnöke.

Buziztak az Oktogonnál

A Csengery utca és az Andrássy út sarkán négy embert igazoltattak a rendőrök nem sokkal fél 5 előtt. Nem derült ki egyértelműen, hogy mi történt, tudósítónk annyit látott, hogy az egyik igazoltatott ember pólóján a "Magyar ellenállás" felirat volt olvasható. Az [origo] szerette volna megtudni a BRFK-tól, mi volt az igazoltatás oka és történt-e egyéb összetűzés a felvonuláson, de a rendőrségnél azt közölték, később válaszolnak csak írásban feltett kérdéseinkre.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A felvonuláson készült képekért kattintson a fotóra!

Az Oktogonnál, ahol a menet útját álló kordonokat felállították, tudósítónk szerint 100-150 fős csoport figyelte a felvonulást. A csoport nagy része csak nézelődött, többen azonban azt kiabálták, "mocskos buzik", de volt olyan is, aki a terrorcselekmény előkészületének gyanújával előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György nevét kiabálta. Komolyabb dolog itt sem történt, sok rohamrendőr és kutyás rendőr állt a környéken.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A felvonuláson készült képekért kattintson a fotóra!

A Hősök terére visszatérő felvonulókat is pár tucat emberből álló, szidalmakat kiabáló csoport fogadta. Tudósítónk szerint az egyik - nem magyarul beszélő - felvonulónál elszakadt a cérna, nekiment a kordonnak és azt kiabálta: fasiszta. Társa azonban visszahúzták, úgyhogy ebből sem lett nagyobb összetűzés.

Nem sokkal fél 6 után a rendőrök elhúzták a kordont a Hősök terénél, a rendőrök nagy része elvonult. A földalatti felől érkező rendőröknek azt kiabálta valaki, hogy "mi van, nem bírjátok a szagot lent?"

Tudósítónk szerint visszafogott az érdeklődés, az egyik szervező is azt tudakolta társától: "hol vannak a felvonulók?" Sok felvonuló nem magyarul beszél, összesen pár százan készülődhetnek a felvonulásra. Egy szervező ezer fősre tippelte a felvonulók számát. Néhányan hatalmas méretben kinyomtatták a kormánypárti képviselők, többek között Orbán Viktor által a parlament elég benyújtott nemzeti együttműködés nyilatkozatát.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A felvonuláson készült képekért kattintson a fotóra!

A rendezvényen megjelent pár LMP feliratú kitűzőt viselő ember. Egyikük tudósítónknak azt mondta, bár a Lehet Más a Politika hivatalosan nem képviselteti magát az eseményen, ők mind LMP-tagok, 30-40-en jöttek. A csoportban ott volt az LMP több parlamenti képviselője is Tordai Bence, a párt szóvivője szerint. Tordai az [origo]-nak azt mondta, a párt azért nem vett részt hivatalosan a rendezvényen, mert bár az LMBT-közösség tagjainak egyenjogúságát fontosnak tartják, arról vita van a pártban, hogy ennek kiharcolására a felvonulás megfelelő eszköz-e. A felvonuláson megjelent Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára is, akik a kordonon belül beszélget emberekkel.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára is felvonult. A rendezvényen készült képekért kattintson a fotóra!

Egy idős asszony azt mondta tudósítónknak, azért ment el a felvonulásra, mert kíváncsi volt, hogy milyen. Arra a kérdésre, hogy mit szól a látottakhoz annyit válaszolt: "semmit" és megvonta a vállát.

Az idei melegfelvonlás útvonalát váratlan nehézség miatt kellett lerövidíteni. A szervezők vezetője szerint a rendőrség arra hivatkozva kérte őket az útvonal lerövidítésére, hogy nincs elég kordon. Szerettük volna erről megkérdezni a BRFK-t is, de kérdéseinkre nem kaptunk érdemi választ, csupán annyit közöltek, hogy a rendőrség a megfelelő erővel készül a rendezvényre.