A pártok pénzéről és a látványsportokról döntenek a képviselők

Vágólapra másolva!
Kiemelhetik a focit és néhány más sportot a többi közül, dönthetnek a pártok állami támogatásának csökkentéséről és a dokumentumfilmek készítői munkájának megkönnyítéséről a képviselők a parlament hétfői ülésén. Szó lesz a korrupció ellen küzdő Transparency International által támadott közbeszerzési törvényről is.
Vágólapra másolva!

A kilakoltatási moratóriumról szóló törvény általános vitáját tartja meg hétfői ülésén a parlament. A kilakoltatási moratóriumot 2011. március elsejéig hosszabbíthatják meg, és nem csak december elsejétől, hanem már a kilakoltatást elrendelő bírósági végzés kézhezvételét követő naptól el kellene halasztani a lakáskiürítést.

Szó lesz arról a fideszes javaslatról is, amely megkönnyíti néhány, úgynevezett látványsport, a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda és a vízilabda támogatását. Az ezen sportágak szövetségeinewk adott támogatást adókedvezményként lehet leírni, ha a parlament elfogadja az erről szóló javaslatot.

A parlament várhatóan szavaz arról a kulturális bizottsági javaslatról, amely kimondja, hogy személyiségi jogokra hivatkozva nem lehet történelmi dokumentumfilmeket betiltani. A határozati javaslatot azután nyújtotta be a kulturális bizottság, hogy a készítők szerint családja letiltotta az 1956 utáni megtorlásokat vezető belügyminiszterről, Biszku Béláról szóló dokumentumfilmet.

A képviselők dönthetnek az idei költségvetés módosításáról is, ami 15 százalékkal csökkentheti a pártok állami támogatását. Szavaznak arról is, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Magyar Energia Hivatal, a Magyar Szabadalmi Hivatal és Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mekkora összeget köteles befizetni a költségvetésbe.

Szavaznak egy alkotmánymódosítás sürgősségi tárgyalásáról is. Ennek lényege, hogy a különböző fegyveres erők, a rendőrség, a katonaság vagy a titkosszolgálatok tagjai nem lehetnek pártok tagjai és leszerelésük után 5 évig nem indulhatnak választáson. Illetve a képviselők elé kerül egy olyan módosító javaslat, amely átírná a közbeszerzési törvény néhány előírását. A kormány erről szóló javaslatát támadta a korrupció ellen küzdőTransparency International.