Fideszes többségű bizottság jelölheti az Alkotmánybíróság tagjait

Vágólapra másolva!
Tizenöt tagú, fideszes többségű bizottság jelöli a jövőben az Alkotmánybíróság tagjait a parlament hétfői határozata szerint. A parlament a tervek szerint jövő csütörtökön választja meg az új alkotmánybírákat.
Vágólapra másolva!

A Fidesz nyolc, a KDNP, az MSZP és a Jobbik kettő-kettő, az LMP pedig egy tagot ajánlhat az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságba, amelynek felállításáról az országgyűlés hétfőn este hozott határozatot. Alkotmánybíró-jelöltté az válik, aki legalább nyolc bizottsági tag támogatását bírja a tíz kormánypárti képviselővel működő testületben.

A Ház 257 igen, 62 nem szavazat és 44 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Igennel szavaztak a kormánypárti képviselők, nemmel a jobbikos és LMP-s politikusok. A szocialista frakció tagjai - négy nemmel szavazó politikus kivételével - tartózkodtak.

A bizottság felállítását megalapozó alkotmány- és törvénymódosítást Sólyom László köztársasági elnök vétója ellenére fogadta el a parlament. Sólyom azért küldte vissza megfontolásra aaz Alkotmánybíróság tagjainak választását átalakító törvényeket, mert az lehetővé teszi, hogy a kormánytöbbség maga jelöljön alkotmánybírákat, majd meg is válassza azokat (az elképzelés előnyeiről és hátrányairól itt olvashat). Az új választási rendszert civil szervezetek és az ellenzéki pártok is kritizálták.

A törvényi előírás szerint 11 tagú Alkotmánybíróság 2008 óta kilenc taggal működik. A Fidesz már június közepén bejelentette, hogy az egyik üres posztra Bihari Mihályt jelölik, akkor azt mondták, másik jelöltjüket azután fogják megnevezni, hogy feláll a jelölő bizottság. Az országgyűlés a tervek szerint jövő héten csütörtökön, utolsó ülésnapján szavaz az új alkotmánybírákról.