Ráhúz három napot a parlament a nyári ülésszakra

Vágólapra másolva!
Az eredeti tervekkel szemben nem fejezi be jövő hétfőn a parlament a rendkívüli ülésszakot, hanem három nappal meghosszabbítja azt. Lázár János Fidesz-frakcióvezető szerint a kormány kérte a hosszabbítást. A médiaszabályozásról az utolsó előtti napon szavaznak, új házelnököt az utolsó napon választanak.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tervekkel ellentétben nem júlus 19-ig, hanem július 22-ig tart a parlament rendkívüli nyári ülésszaka. A Fidesz a házbizottság hétfői rendkívüli ülésén azt javasolta, hogy az Országgyűlés a korábbi tervekkel ellentétben jövő héten ne egy, hanem négy napig ülésezzen. Az eredeti tervek szerint július 19-én egynapos ülést tartott volna a parlament a nyári szünet előtt

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az ülés után újságíróknak azt mondta: a kormány jelezte, hogy szerdai ülése után újabb törvényjavaslatokat kíván benyújtani. Emellett Lázár szerint a kormánypárti frakciók a házbizottságon javasolták azt is, hogy fontolják meg az ellenzéki frakciók kérését a törvényhozás menetének lassításáról. Az ezen a héten keddre tervezett részletes viták elmaradnak.

Lázár újságírói kérdésre azt mondta: a médiaszabályozásról szóló törvény zárószavazása - amit már kétszer halasztottak el - az új menetrend szerint július 21-én, szerdán lesz. Mandur László szocialista képviselő ezzel kapcsolatban a házbizottság ülése után azt mondta: az MSZP a törvény sürgős kihirdetését kezdeményezi. Ez azt jelentrné, hogy a házelnöknek öt napon belül meg kell küldenie a törvényt a köztársasági elnöknek, aki akkor még Sólyom László lesz (Schmitt Pál csak augusztus 6-án lép hivatalba).

Az ülésszak meghosszabbítása miatt az eredeti tervejkkel szemben nem július 19-én, hanem 22-én csütörtökön választ új házelnököt az országgyűlés - mondta az MTI-nek Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke. A Fidesz-KDNP-frakció jövő hétfői ülésén meghallgatja Kövér Lászlót, az Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök által javasolt házelnököt és dönt arról, alkalmasnak találja-e. A parlament az utolsó napon foglalkozik más személyi kérdésekkel is: ekkor választanak alkotmánybírókat, illetve egészítik ki a Független Rendészeti Panasztestületet.