Vágólapra másolva!
Törölték a budapesti Red Bull Air Race futamot a versenynaptárból az engedélyezési procedúra elhúzódása miatt - közölték a gyorsasági műrepülő verseny szervezői. A közlemény szerint a világbajnokság 2010-es idényének bajnokát a német pályán avatják fel.
Vágólapra másolva!

Elmarad a budapesti Red Bull Air Race-futam, a szervezők törölték a versenynaptárból az eredetileg augusztus 19-ére tervezett versenyt. Bernd Loidl, a Red Bull Air Race GmbH ügyvezető igazgatója közleményében azt írta, csalódott a döntés miatt, amelyet az engedélyeztetési procedúra elhúzódása miatt kellett meghozni.

A döntést mindössze egy héttel a portugál verseny elmaradásának bejelentése után jelentették be a szervezők. A portugál futamot a házigazda városok közti megállapodás késlekedése miatt mondták le a szervezők.

Az ügyvezető igazgató reméli, hogy 2011-ben Budapest ismét szerepel majd a gyorsasági műrepülő világbajnokság versenynaptárában, amelyet az augusztus eleji németországi futamot követően mutatnak majd be. A következő évi futamok között New York is szerepel, ahol az első versenyt idén júniusban rendezték meg.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság július 6-ai határozatában utasította el a Red Bull Air Race Világbajnokság 2010-es magyarországi futamának megrendezéséhez szükséges, légtér kijelölésére vonatkozó kérelmet. A döntést azzal indokolták, hogy a rendezvény közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi szempontból is túlságosan kockázatos lett volna.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása szerint a repülőrendezvény olyan nagy zajjal jár, hogy az veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését. A szakminisztertől a hasonló rendezvényekhez részletes szabályozást kért az ombudsman, a szervezőktől pedig azt, hogy máshol tartsák a rendezvényt, ne a Lánchídnál.

Több mint 600 ezres duna-parti nézőközönséggel Budapest 2004 óta fix állomás volt a gyorsasági műrepülő világbajnokság versenynaptárában. Augusztus 19-én és 20-án hetedszer rendezték volna meg a versenyt.