A kormány szerint még nem döntöttek a 4-es metró folytatásáról

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Feljelsztési Minisztérium szerint nem igaz a Blikk állítása, amely szerint már eldöntötték, hogy nem adnak pénzt a 4-es metró második, a Bosnyák térig tartó szakaszára. A tárca közleményében ugyanakkor azt írják, az önkormányzati választások után mérlegelni kell majd, hogy nem hasznosulhatnának-e jobban a metróépítésre szánt források.
Vágólapra másolva!

Semmiféle döntés nem született született a 4-es metró Baross tér és Bosnyák tér közötti második szakaszának állami támogatásáról - reagált közleményben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Blikk csütörtöki számában megjelent állításra. A Blikk kormányzati körökből származó információkra hivatkozva azt írta: a kormány kiszállna a 4-es metróból, a már megkezdett építkezést befejezik, de nem adnának pénzt a második szakaszra.

A Blikk cikke szerint a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság egyik munkatársa azt mondta: az önkormányzati választások után az új budapesti vezetésének felül kell majd vizsgálnia, hogy milyen hibák, mulasztások történtek a 4-es metróberuházás előkészítésében, mert a 4-es metróra fordított összegek a fővárosi és vidéki felszíni közlekedés fejlesztése elől veszik el a forrásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint azonban a lap újságíróját arról tájékoztatták, hogy a kormányzat a már megkezdett munkák mielőbbi befejezésében érdekelt. A minisztérium szerint az önkormányzati választások után meg kell majd vizsgálni, hogy mi okozta a beruházás elhúzódását és költségeinek jelentős növekedését, illetve mérlegelni kell azt is, hogy a metróépítésre szánt források más módon nem hasznosulhatnának-e jobban.

A második szakaszról ezek fényében dönthet a fővárosi önkormányzat - írták a tárca közleményéban, amely szerint a kormány csak olyan fejlesztési elképzeléseket támogat, amelyeknek hatásai érezhetőek a kis- és középvállalkozások számára is, és amelyek munkahelyek teremtésében. "A korlátozott mértékben rendelkezésre álló költségvetési és közösségi források nem folyhatnak el látványos, de haszontalan presztízsberuházásokra" - áll a közleményben.