Pintér engedélyére vár a pártállami titkokat vizsgáló bizottság

Vágólapra másolva!
Három hónapja nem tudta megkezdeni az érdemi munkát az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagokon tárolt adatainak felülvizsgálat felügyelő Kenedi-bizottság, mert az Alkotmányvédelmi Hivatal nem adja meg a több ezer oldalnyi adathalmaz értelmezéséhez szükséges információkat. A kormányzati kapcsolattartó szerint nem került le a napirendről a mágneszalagok ügye, csak a belügyminiszternek nem volt ideje foglalkozni vele.
Vágólapra másolva!

Három hónapja nem halad a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagokon tárolt adatainak felülvizsgálata - mondta az [origo]-nak Kenedi János történész, az adatok felülvizsgálatát felügyelő háromtagú bizottság tagja. A testület tagjai máig nem kapták meg a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH, mai nevén Alkotmányvédelmi Hivatal) azokat a dokumentumokat, amelyek az adatok értelmezéséhez szükségesek lennének.

Az állambiztonsági szolgálatok legteljesebb ismert adatbázisait tartalmazó mágnesszalagok adatait tavaly decemberben sikeresen archiválták, majd a tartalmukat kinyomtatták. Kenedi szerint csak a hálózati személyek adatait tartalmazó, H jelű adattár több mint 3700 oldal, de a lapokon jelenleg csak számok és betűk halmaza látható, az adatokat még sorba kellene rendezni.

Ehhez szükség lenne arra a kulcsra, amivel annak idején az állambiztonság a rendszerváltás előtt számítógépre vitte az adatokat, de Kenedi szerint az NBH időnként azt állítja, hogy az nincs a birtokában, időnként pedig azt, hogy titkos. A szolgálatnál azt sem engedélyezték, hogy néhány lapot összevessenek az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött dokumentumokkal, mert az NBH-ból nem lehet adatokat kivinni, sem oda bármit bevinni.

Nem regáltak

Kenedi azt mondta, ők már négy levelet írtak az ügyben az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának. Mivel nem kaptak választ, írtak a miniszterelnöknek is. Az [origo] megkereste az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő Belügyminisztériumot, de ott csak annyit közöltek, hogy a még az előző kabinet által hozott kormányrendeletben szereplő, jövő május 15-i határidőig "kommunikálni fogják", mi történik az adattárakkal.

A bizottság és a kormányközti kapcsolattartásra kijelölt Nyíri Sándor az [origo] érdeklődésére azt mondta: az adattárak ügye az új kormány idején is napirenden marad, de Pintér Sándor belügyminiszter egyelőre türelmet kért. A miniszter Nyíri szerint a legutóbbi, múlt hétfői egyeztetésen azt mondta: az elmúlt két hónapban a kormányváltás, az árvízi helyzet és más sürgős ügyek miatt nem jutott idő az állambiztonsági adattárakra.

Hálózatok

Az állambiztonsági szolgálatok 1972-től számítógépre vitték a fontos iratokat, így a szalagokon valószínűleg a hálózati személyek teljes nyilvántartása megtalálható, a megfigyelt célszemélyek nyilvántartásának egy jelentős részével együtt. Az 1995-ben, az Iratfeltáró Bizottság munkája során bizonyosodott be, hogy a szalagok az NBH-ban vannak, 2007-2008-ban pedig az első Kenedi-bizottság tevékenysége során pedig kiderült, hogy azokat 2060-ig titkosították (a Kenedi-bizottság jelentéséről részletesen korábbi cikkünkben olvashat).

Szilvásy György korábbi titokminiszter tavaly februárban jelentette be, hogy archiválják a régi adathordozókon lévő információkat. Az adatok mentését végül tavaly decemberben fejezték be. Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök idén február 22-én a parlamentben jelentette be, hogy Kenedi vezetésével egy szakértői bizottság felügyelheti nyilvántartások tartalmi felülvizsgálatát. A kormány döntése alapján a szakértői bizottságnak idén május 15-ig kellett volna hitelesíteni a kinyomtatott adatokat, jövő május 31-ig pedig végezni kellene H adattár feldolgozásával.