Az eminens közmunkások nevét is közzétette Hódmezővásárhely

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta honlapján a hódmezővásárhelyi önkormányzat azoknak a közmunkásoknak a nevét, akik szerinte kimagaslóan teljesítettek. A múlt héten a támogatásokkal állítólag visszaélők neveit tartalmazó listát tett közzé az önkormányzat, a lépést bírálta többek között a Társaság a Szabadságjogokért, és az adatvédelmi ombudsman is.
Vágólapra másolva!

A múlt heti bírálatokra reagálva Hódmezővásárhely önkormányzata nyilvánosságra hozta honlapján azoknak a közmunkásoknak a nevét, akik "a város támogatását kérték és nem csupán éltek a közcélú foglalkoztatásban felajánlott munkalehetőséggel, de tartósan kimagasló teljesítményükkel, pontos, megbízható munkájukkal, aktív, kezdeményező hozzáállásukkal eredményes és példaértékű együttműködést valósítottak meg", és ezért a város "elismeréssel és köszönettel tartozik nekik" - olvasható az önkormányzat honlapján.

Egy héttel ezelőtt a város nyilvánosságra hozta azt a listát, amelyen mintegy 400 helyi lakos szerepel, akik az önkormányzat állítása szerint visszaéltek a nekik nyújtott támogatásokkal - például nem fogadták el a felajánlott közmunkát, vagy nem mentek el a nekik megítélt ingyen ebédért.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Közmunkások Hódmezővásárhelyen. A jól teljesítők is listára kerültek

Az önkormányzat lépése ellen - melyet azzal indokolt, hogy lépni akart a visszaélések ellen azok érdekében, akiknek a trükközők miatt nem jut támogatás - tiltakozott többek között a Társaság a Szabadságjogokért, az LMP, de az adatvédelmi ombudsman is. A TASZ szerint a cél az emberek megalázása volt, amelyre "semmilyen alkotmányos érdek nem jogosít fel", az LMP közleménye szerint "szegényüldözésről" van szó, az adatvédelmi ombudsman munkatársa pedig a Magyar Rádiónak nyilatkozva jogszerűtlennek nevezte a feketelistát. Az [origo]-nak több, a listán szereplő hódmezővásárhelyi azt állította, nem akart és nem is trükközött a segélyekkel, és nem értette, miért került a listára. (A helyszínen készült riportunkat itt elolvashatja.)

A kimagaslóan teljesítő közmunkásokról szóló listán 150 név szerepel. Az önkormányzat jelenleg 375 tartósan munkanélküli és rászoruló polgárnak biztosít munkalehetőséget a közcélú foglalkoztatás keretében - áll a közleményben.