A rendőrség vizsgálja a Tesco túlórapénzeit

Vágólapra másolva!
Visszakerült a rendőrséghez az a feljelentés, amely szerint a Tesco áruházak szándékosan nem fizettek ki a dolgozóknak több százmillió forint túlórapénzt. Az áruházlánc szóvivője elismerte, hogy vannak hibák a bérszámfejtő programban, de szerinte ezeket kijavítják, és az alkalmazottak megkapják a pénzüket.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi vizsgálatot rendelt el a Pest Megyei Főügyészség, hogy tisztázódjon, valóban történek-e visszaélések a Tescónál a rendkívüli munkavégzés kifizetésénél, a cég pedig belső vizsgálatot indított az ügyben - írja a Népszabadság pénteki száma. Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy a cégnél a munkaidőt nyilvántartó programban kikapcsolták a rendkívüli munkavégzés után kifizetendő pótlék rögzítését, amit így nem is kaphattak meg a dolgozók.

Az ismertelen panaszosok májusban tettek feljelentést a rendőrségen, ahonnan a VPOP-hoz továbbították a beadványukat. A vámosok szerint nem történt adócsalás, ezért az ügyet továbbadták az ügyészségnek. A feljelentők szerint tavaly szeptember és idén május között 365 millió forinttól eshetett el a cég harmincezer munkavállalója. Amennyiben pedig ez a gyakorlat 2009. február óta tartott - amikor a társaság a papíralapú nyilvántartásról áttért az elektronikus módszerre - úgy akár 700 millió forint is lehet a kár.

A cég szóvivője, Iglódi-Csató Judit a Népszabadságnak elismerte, hogy rendszer nem jó, mert nem tudja kezelni azt, amikor egy héten belül átszervezik a dolgozók munkarendjét. Szerinte azonban ez nem jelenti azt, hogy a dolgozók ne kapnák meg erre az időszakra a bérüket, mert az áruházak helyi személyzeti vezetői kézzel átvezetik a rendkívüli munkavégzést a bérszámfejtő rendszeren. Iglódi-Csató azt mondta: az emberi mulasztást nem szabad kizárni, ezért belső vizsgálat indult a cégnél.