Az ombudsman szerint a kormánynak kell segítenie Felsőzsolcán

Vágólapra másolva!
Rendben találta a segélyek elosztását Felsőzsolcán az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, de a feszültségek miatt további gyors és célzott kormányzati segítséget tart szükségesnek.
Vágólapra másolva!

Egy hónappal az árvíz után július 14-én Felsőzsolcára látogatottak Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai, hogy a helyszínen vizsgálják ki a beérkezett panaszokat - közölte a ombudsman hivatala. Arra voltak kíváncsiak, hogy megfelelően segítik-e a károk helyreállítását a helyi, központi és területi szervek.

Az ombudsmani vizsgálat első megállapításai szerint az önkormányzat a város polgáraival, önkéntesekkel, valamint a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve irányítja a károk elhárítását, a segélyezést és az újjáépítést és nem egy esetben innovatív megoldásokkal (munkacsoportok felállításával, adománykártya-rendszerrel) is igyekszik megoldást találni a problémákra. A körülményekhez képest tervszerűen, három elosztóhelyen zajlik az adományok kiosztása. A pénzadományok egy elkülönített adományszámlára kerültek.

A városban megtörtént az ivóvíz és a közterületek fertőtlenítése, a szúnyogirtás és a védőoltások beadása. A kitelepített lakosság jelentős része már visszatérhetett. Az életveszélyessé vált épületek bontása folyamatban van, az önkormányzat - a hosszadalmas, drága engedélyezési eljárás helyett - soron kívül, költségmentesen adja ki a bontási határozatokat, bírságolásra nem került sor - állapította meg a vizsgálat.

Az ombudsmani vizsgálat ugyanakkor úgy látta, hogy az otthonukat vagy értékeiket vesztett helyiek "érthetően feszültek", ezért Szabó Máté szerint további célzott és gyors kormányzati segítségre van szükség Felsőzsolcán. Az ombudsman szerint a katasztrófa nagysága miatt érdemes lenne egyedi elbírálásban részesíteni a várost. Megfontolásra ajánlotta, hogy a város mielőbb kapja meg a vis maior alapból a jogszabályok szerint járó támogatási előleg teljes összegét.

Az ombudsman tovább folytatja a vizsgálatot, amelynek eredményéről részletes jelentést ad majd ki.