Horgászokat és vitorlásokat mentettek a viharos Balatonból

Vágólapra másolva!
A kánikula után az éjszaka megérkezett a vihar a Balatonra, a vízimentők azóta folyamatosan dolgoznak. Stégen rekedt horgászok, árboctörött és homokpadon fennakadt vitorláson rekedt emberek kértek segítséget.
Vágólapra másolva!

Az éjjel viharos időjárással érkezett meg a lehűlés a Balatonra. A vízimentők háromnegyed háromtól szinte folyamatosan mentenek - közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője. Az első riasztást a Vízirendészettől kapták; egy fiatal pár horgászni ment Zamárdi-felső térségében vízibiciklivel egy horgászstégre. A pontos helyüket nem tudták meghatározni, így a mentésükre Tihanyból induló Rupert sürgősségi mentőhajó személyzetének először meg kellett őket keresni a viharos Balatonban. A két fiatalt háromnegyed ötkor sikerült a szántódi kikötőben partra tenni.

Még véget sem ért ez a mentés, mikor jött a jelzés, hogy Balatonszemes közelében egy vitorlás, fedélzetén négy emberrel megfeneklett - közölte Tar Mihály. Ők horgonyt dobtak és így várták a segítséget. A hajót a négy emberrel a fedélzetén a Zánkáról induló, eszközök mentésére átalakított hajó a Rupert személyzetének segítségével levontatta a homokpadról és biztonságos helyre juttatta. Negyed hétkor Balatonfüred és Zamárdi között árboctörött vitorláson és a rajta rekedt embereken kellett segíteni. Délelőtt a sajkodi öbölben kellett egy vitorlást kellett biztonságos helyre vontatniuk a vízimentőknek.

A Balatonon jelenleg is másodfokú viharjelzés van érvényben. Az előrejelzések szerint a térségben bármikor alakulhat ki rendkívül erős széllel és záporral, zivatarral, jégesővel viharos időjárás.