Nem beszél a BRFK az állítólag köcsögöző rendőrről

Vágólapra másolva!
Nem foglalkozik azzal a rendőrség, hogy a júliusban rendezett 15. melegfesztivál megnyitóján a szervezők szerint az egyik rendőr "köcsögzászlónak" minősítette a rendezvény szimbólumát, a szivárványszínű zászlót, és azt javasolta a szervezőknek, hogy távolítsák el azt a mozi épületéről. A megnyitón történt incidens körülményeit firtató kérdéseink erre vonatkozó részét válasz nélkül hagyta a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Csupán annyit közöltek: a szervezők maguk vették le a szimbólumot.
Vágólapra másolva!

Kitérő választ adott a rendőrség az [origo]-nak azokra a kérdéseire, amelyeket a Budapest Pride elnevezésű melegfesztivál megnyitóján történt incidens miatt tettünk fel. A fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány július 5-én adott ki közleményt arról, hogy előző nap, a budapesti Művész mozi előtt, a fesztivál megnyitóján kisebb összetűzés volt a rendezvény részvevői és a fesztivál ellen tiltakozók egy csoportja között. A dulakodás miatt rendőrök vonultak a helyszínre, a szervezők szerint azonban kifogásolható módon jártak el.

A Szivárvány Misszió Alapítvány arról számolt be, hogy a megnyitó megzavarói megpróbálták letépni a mozira kitűzött szivárványszínű zászlót, amit az ott posztoló rendőröknek sikerült megakadályozniuk. Ám a szervezők szerint "az egyik rendőr megengedhetetlen hangnemben annak a nézetének adott hangot, hogy a fesztivál provokálja a szélsőjobboldaliakat a zászlóval: 'nem hívok senkit, vegyék le a köcsög zászlójukat' - mondta egy másik rendőrnek". A fesztiválon szintén részt vevő Vállald Magad Egyesület azt közölte, hogy a rendőrök végül is a zászló eltávolítását javasolták, aminek a mozi tulajdonosai eleget tettek.

Az [origo] a szervezők közleményének megjelenése után, két héttel ezelőtt kérte levélben a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), ismertessék az álláspontjukat a szervezők állításairól, továbbá közöljék, történt-e a Művész mozinál rendőri intézkedés, és ha igen, milyen. Megkérdeztük azt is, hogy a rendőrségnek van-e tudomása arról, hogy a rendőrök a zászló eltávolítását javasolták a szervezőknek, ha igen, akkor mire hivatkozva tették ezt, illetve tud-e a rendőrség arról, hogy az egyik rendőr "köcsögnek" minősítette volna a rendezvény szimbólumát.

A BRFK kommunikációs osztálya hétfőn küldte meg válaszát megkeresésünkre. A zászló eltávolításához vezető események a rendőrségtől kapott válasz szerint is úgy történtek, ahogy a szervezők írták a közleményükben: a megnyitó estéjén a VI. kerületi kapitányság munkatársai teljesítettek szolgálatot, amikor nem sokkal este hét után megjelent egy hatfős társaság, akik szóváltásba kerültek a szervezőkkel, és megpróbálták letépni a mozi homlokzatáról az ott elhelyezett molinót, amit a rendőrök megakadályoztak.

A BRFK ugyanakkor kérdésünket figyelmen kívül hagyva a zászlót érintő állítólagos megjegyzésre egyáltalán nem tért ki, és arra sem válaszolt, a rendőrök javasolták-e a zászló eltávolítását. Erről csupán annyit közöltek, hogy a "mozi homlokzatán elhelyezett molinót maguk a szervezők vették le".

A fesztivál szervezői közleményükben arról is beszámoltak, hogy a megnyitót megzavaró emberek közül kettő a körút egyik mellékutcájában arcul ütötték a fesztiválról távozó egyik vendéget. A szervezők szerint ekkor is kifogásolhatóan jártak el a rendőrök. A közleményükben az állt, hogy a helyszínre érkező nagyszámú rohamrendőr az áldozatot vette körül, és tőle követelte, hogy igazolja magát, miközben az elkövetők elsétáltak a helyszínről, és csa csak a "fogd meg"-et kiabáló fesztiválrésztvevőknek köszönhető, hogy a rendőrök végül feltartóztatták őket.

A BRFK válaszából az derül ki, hogy a rendőrök szerint ez nem pontosan így történt, nem igazoltatták, csak meghallgatták a sértett fiatalembert, és a tőle kapott személyleírás alapján igazoltattak két férfit. A rendőrség azt írta az [origo]-nak, hogy az igazoltatottak tagadták, hogy közük lenne az esethez, és mivel a sértett nem kívánt feljelentést tenni, a két férfit a rendőrök útjukra bocsátották, velük szemben eljárást nem kezdeményeztek.