Gyanús bizonyítvány miatt nyomoznak egy dombóvári iskolában

Vágólapra másolva!
Fegyelmi vizsgálat és nyomozás is indult egy dombóvári szakképző iskolában, miután egy feljelentés szerint az igazgatóhelyettes gyermeke úgy kapott bizonyítványt, hogy nem is járt az iskolába. A gyanú szerint akadtak szabálytalanságok a tanárok óraelszámolásával is, de az igazgatója állítja, alaptalan rágalmakról van szó.
Vágólapra másolva!

Közokirattal való visszaélés gyanújával folytat nyomozást a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a dombóvári 516. számú Ipari Szakképző Intézetben, ahol a gyanú szerint egy pedagógus gyermeke szabálytalanul kapott bizonyítványt. Az ügyben az önkormányzat fegyelmi vizsgálatot indított.

A feljelentés szerint az intézmény egyik pedagógusának gyermeke úgy kapott bizonyítványt, hogy nem járt iskolába, egyes pedagógusok pedig az iskolán kívül, például érettségi elnökként eltöltött idejüket is elszámolták úgy, mintha az iskolában lettek volna - mondta a fegyelmi vizsgálatról szóló döntés után a fideszes Patay Vilmos, Dombóvár polgármestere. A fegyelmi vizsgálatot a büntetőeljárás jogerős lezárásáig felfüggesztette az önkormányzat.

Egy internetes fórumon már 2009 októberében névtelen hozzászólók arról írtak, hogy 2007-ben az igazgatóhelyettes lánya Hollandiában tartózkodott, miközben a szakképző iskolában informatika szakot végzett.

Vida János, a szakképző iskola igazgatója azt közölte: helyettesének gyermeke magántanulóként tanult az iskolában és tanulmányai után nem kapott bizonyítványt; az iskola pedagógusa pedig az ő engedélyével dolgozott érettségi vizsgabizottságban. Hozzátette: az internetes fórumon megjelent vádak után bírósághoz fordult azért, hogy állapítsák meg a szerző kilétét, mert szerinte illetéktelenül jutottak hozzá az iskola adataihoz.

A nyugdíj előtt álló igazgató koncepciós eljárásnak nevezte a történteket, szerinte azután tettek feljelentést a rendőrségen, hogy helyettese pályázott az intézményvezetői tisztségre. Az igazgatóhelyettes, Urbánné Patkás tagadta, hogy szabálytalanság történt volna az iskolában, gyermeke tanulmányairól pedig azt mondta: "a lányom nagykorú magyar állampolgár, a rendőrség eldönti, hogy jogviszonyban áll-e az iskolával".

A 2006-ban az SZDSZ, a Szövetség Dombóvárért és az MSZP támogatásával képviselői mandátumot szerzett igazgatóhelyettes jelenleg az önkormányzat baloldali képviselőcsoportjának tagja. Az iskola igazgatói állására kiírt pályázatot júniusban a testület eredménytelennek minősítette; a törvény szerint Vida János nyugdíjba vonulásával Urbánné Patkás Márta egy évig mint általános igazgatóhelyettes vezeti majd az 516. számú Ipari Szakképző Intézetet.