Kitart a bankadó mellett a Fidesz-frakció

Vágólapra másolva!
Az eredeti terveknek megfelelően csütörtökön szavazni fog a bankadóról a parlament, mert a frakció hétfőn úgy döntött, ezt tartják az egyetlen jó intézkedésnek. A frakcióvezető nyugalmat kért a devizahitelesektől.
Vágólapra másolva!

Mi a bankadót választjuk - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfői ülése után, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök beszámolt az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalásokról. Lázár szerint a frakció világossá tette, hogy nem tud támogatni megszorításokat, csak egyfajta intézkedést: a bankadót. Erről a frakcióvezető szerint az eredeti terveknek megfelelően csütörtökön szavaz a parlament.

A forint gyengülésére és a devizahitelesek helyzetére vonatkozó kérdésekre Lázás csak annyit mondott: nyugalom! A pénzhez nyugalom és türelem kell. A frakcióvezető további kérdésekre nem válaszolt arra hivatkozva, hogy lekési a plenáris ülést.

A kormány akciótervének egyik meghatározó eleme, hogy a pénzügyi szektortól idén 200 milliárd, azon belül a bankoktól 120 milliárd forint adót szedjen be. A bankadó részleteiről a kormány a pénzintézetekkel sem tudott megállapodni (ennek részleteiről itt olvashat), majd hétvégén a Nemzetközi Valutalap (IMF) és az Európai Unió képviselőivel is többek között emiatt akadtak meg a tárgyalások.

A két szervezet képviselői elvileg hétfőig egyeztettek volna a kormánnyal, de miután nem tudtak megegyezni, már szombaton hazautaztak. Ez azt jelenti, hogy Magyarország egyelőre nem juthat hozzá az IMF-hitelkeret negyedéves részletéhez, és az Európai Bizottság is elhalasztja a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítségnyújtás újabb, sorrendben ötödik felülvizsgálatának lezárását. A hírre hétfőn zuhanni kezdett a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben is.