Orbán pár napos haragra számít az IMF-fel

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalások összeomlása után Orbán Viktor az [origo] információi szerint arról beszélt saját párttársainak, hogy a bankadót is tartalmazó gazdasági akciótervről szóló csütörtöki szavazás után csillapodni fognak a kedélyek. A tárgyalások összeomlása szombaton vált egyértelművé, de az IMF tárgyalói egy kormányzati forrás szerint már pénteki találkozóikat is lemondták.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a parlamentben is az IMF-fel folytatott tárgyalások hétvégi összeomlása volt a téma, és erről volt szó a Fidesz délelőtti frakcióülésén is. Orbán Viktor miniszterelnök az ülés előtt újságíróknak azt mondta ugyan, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter az illetékes a tárgyalások ügyében, a frakció előtt ő maga hosszan beszélt a tárgyalásokról - tudta meg az [origo] több fideszes képviselőtől, akik a zárt ajtók mögött zajló megbeszélésről csak azzal a feltétellel mondtak részleteket, ha nem közöljük a nevüket.

Az egyik képviselő szerint a higgadtnak tűnő Orbán arról beszélt, hogy egy fontos kérdésben volt vita az IMF-fel, és ez a bankadó. A valutaalap tárgyalóiról a kormányfő azt mondta, úgy viselkedtek, mintha a magyar bankok érdekvédelmi szervezetétől jöttek volna - mondta a képviselő, aki szerint Orbán ugyanakkor azt is közölte, hogy szerinte az IMF a bankadóról szóló csütörtöki parlamenti szavazásig fog nyomást gyakorolni Magyarországra, ezután pedig majd konszolidálódik a helyzet.

Már pénteki tárgyalásokat is lemondtak

A tárgyalások összeomlása a hétvégén vált nyilvánvalóvá, hétfőn reggel pedig a hírek hatására meredeken zuhanni kezdett a forint. A konfliktus a bankokra jelentős terhet rovó adó, a jegybankelnök fizetésének csökkentése és a jövő évi költségvetés tervezése körül alakult ki, részletek ebben a cikkünkben. Az egyik képviselő szerint Orbán is megerősítette a frakcióülésen, hogy a vitás kérdések között volt az MNB vezetői fizetésének csökkentése is.

A kormány és az IMF között több tárgyalási forduló is volt a múlt héten, mielőtt a washingtoni központú szervezet képviselői hazautaztak - mondta az [origo]-nak hétfőn egy szintén a neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő. Szerinte pénteken például az eredeti tervek alapján a közigazgatási tárca vezetőivel találkozott volna az IMF delegációja, de végül ezt a tárgyalást lemondták.

Egyszer Orbán is tárgyalt

Ezek után nem volt meglepő, hogy szombaton megszakították a tárgyalásokat - tette hozzá a tisztviselő, aki szerint az IMF eredetileg azt tervezte, hogy minden tárca vezetőivel leül majd tárgyalni, és minden minisztériumból több vezetővel is szerettek volna beszélgetni, de már a tárgyalások elején érezhető volt, hogy nem fog létrejönni kompromisszum.

Hasonlóan fogalmazott a Fidesz egyik befolyásos politikusa is, aki szerint a kormány azt vette zokon, hogy az IMF nem csak abba akart beleszólni, hogy mekkora legyen a hiánycél, hanem abba is, hogy azt milyen intézkedésekkel érjék el. Egy, a tárgyalásokat követő kormányzati tisztviselő azt mondta, az IMF tárgyalói kifogásolták többek között azt, hogy meghosszabbították a gázártámogatás rendszerét.

A Fidesz első vonalához tartozó egyik képviselő szerint a tárgyalások közel két hétig folytak, az egyik tárgyaláson személyesen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Orbán vélhetően azért is szoros figyelemmel tudta követni a tárgyalásokat, mert egyik főtanácsadója az a Szapáry György, aki korábban épp az IMF-nél dolgozott.