Lázár: Az önkormányzati választások után sem lesz megszorítás

Vágólapra másolva!
Bár a költségvetést egy idei törvénymódosítás miatt csak az önkormányzati választások után kell beterjeszteni, Lázár János Fidesz-frakcióvezető szerint a büdzsé nem tartlamaz majd megszorító intézkedéseket. Lázár azt szeretné, ha a jegybank elnöke más állami vezetőkkel együtt már szeptemberben a 2 millió forintban maximált fizetést kapná.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati választásokig és az után sem lesznek megszorítások - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Televízió reggeli műsorában. Lázár ezzel Mesterházy Attila MSZP-elnök hétfői, a parlamentben elmondott felszólalására reagált. Mesterházy azt mondta: a kormány az önkormányzati választások után akar előállni a megszórító csomaggal.

A frakcióvezető szerint a 2011-es költségvetés "a határidőre beterjesztésre kerül". Egy július elején elfogadott törvénymódosítás értelmében a törvényes határidő a választási években nem augusztus 31., hanem október 15., vagyis a kormánynak csak az október 3-i önkormányzati választások után kell benyújtani a jövő évi büdzsé tervezetét. Az indoklás szerint azért, mert a választások évében az új kormánynak nincs elég ideje.

A megszakad IMF-tárgyalásokról Lázár kedden reggel ismét azt mondta: az a kérdés, hogy az emberektől vagy a bankoktól szedjék be a 200 milliárd forintot. "Húsz év után végre azoktól próbál pénzt elszedni a kormány, ahol van, ez a vita lényege" - mondta Lázár, aki azt szeretné, ha a szeptemberben már hatályba lépne a bérplafon a közszférában, és a jegybankelnök is ennek megfelelően kapná a fizetését, 8 millió forint helyett 2 millió forintban maximálná.