Egy MSZP-s csoportnak tetszik a kormány keménykedése az IMF-fel

Vágólapra másolva!
Az MSZP társadalompolitikai tagozata közleményt adott ki arról, hogy kiáll a kormány mellett az IMF-tárgyalás ügyében. A pártvezetéssel már korábban is szembeszegülő csoport azt mondja, tetszett nekik, hogy a kormány nem engedett az IMF-nek, és azokat az intézkedéseket is támogatják, amelyek "enyhíteni próbálnak a válság sújtotta emberek szociális problémáin".
Vágólapra másolva!

Kiállt a kormány mellett az MSZP társadalompolitikai tagozata, amiért elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának azt a követelését, hogy az államháztartás elvárt hiányának tartása érdekében további megszorító intézkedéseket hozzon a lakossággal szemben. "A magyar nép nem azért vállalta 1989-90-ben a rendszerváltás minden megpróbáltatását, hogy a korábbi politikai alárendeltségből egy másik érdekszféra alárendelt, másodrangú állama legyen, hanem ellenkezőleg a demokráciát, a szabadságot és az önrendelkezést választotta. Ennek tudomásul vételét elvárjuk Magyarország minden partnerétől. Így az IMF és az EU pénzügyi köreitől is" - írta Czöndör Gyula, a tagozat elnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A társadalompolitikai tagozat egyike az MSZP 27 különböző tagozatának, az egyetlen, amely rendszeresen szembeszáll a párt hivatalos politikájával. Tavaly az országgyűlés feloszlatását kezdeményezték, és bírálták Gyurcsány Ferencet is az őszödi beszéd kiszivárgása után. Az MSZP honlapján a társaság nem szerepel a párt tagozatai között.

A közlemény szerint a magyar államháztartási rendszer több évtizeden át fennálló hiányaiért nem a szociális és jóléti kiadások mértéke a felelős, hanem a rossz gazdaságpolitika. Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata szerint a most hivatalban lévő magyar kormány ezt ismerte fel, amikor elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának követelését, s a hiány pótlására inkább a nagy pénzügyi szervezetek extra bevételeinek megadóztatását tervezi. A két tárgyalócsoport ezért a tárgyalásokat megszakította és elutazott - emlékeztetett az elnök, aki "felháborítónak és végtelenül cinikusnak" tartja a kormány tárgyalópartnereinek viselkedését.

Az MSZP tagozata azt írta, hogy ugyan vannak ellentétek a kormány és tagozat elképzelései között, támogatják azokat a kormánydöntéseket, amelyek a "válság sújtott emberek szociális problémáin" próbálnak enyhíteni. Példaként azt említették, hogy a kormány "mentőövet dobna" többszázezer bedőlt lakáshiteles családnak. A közlemény szerint remélik, hogy a kormány "megnyeri a háborút a pénzügyi körökkel szemben is".

A társadalompolitikai tagozattal ellentétben Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és frakcióvezetője hétfőn a parlamentben, a tárgyalások megszakítása kapcsán bírálta a kormányt, egyebek között arról beszélt, hogy kormánypárti politikusok 42 nap alatt kétszer döntötték be a forintot, vettek ki mintegy 150 milliárdot mindkét alkalommal a magyar költségvetésből. A szocialista politikus azt javasolta, minél előbb álljon elő a kormány egy olyan tervvel, amely hozzájárul a forintárfolyam stabilitásának megteremtéséhez. Javasolta, hogy vonják vissza pénzügyi és gazdasági tárgyú törvényeket, kezdjenek konzultációt a kérdésben.