A Fidesz két jelöltjét, Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt választotta alkotmánybíróvá az országgyűlés csütörtöki ülésén. A titkos szavazáson mindketten kaphattak ellenzéki voksokat is, Bihari Mihályt 271-en támogatták, Stumpra, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterére 265-en szavaztak.

Alkotmánybíróvá választotta az országgyűlés csütörtökön a Fidesz két jelöltjét, Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt. A titkos szavazáson Bihari Mihály, aki korábban már az Alkotmánybíróság elnöke is volt, 271 szavazatot kapott, míg Stumpf Istvánra, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterére 265-en szavaztak.

Bihari esetében a támogató szavazatok száma kilenccel több, mint ahány képviselője van a Fidesznek és a KDNP-nek összesen van (összesen 362), vagyis ellenzéki képviselők is támogatták a megválasztását. Stumpf is szerzett néhány ellenzéki támogatót, a szavazati arány alapján három ellenzéki képviselő akarta őt alkotmánybírónak.

A szavazás eredményének kihirdetése után Bihari Mihály és Stumpf István esküt tett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottság a Fidesz által javasolt Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt, a KDNP által javasolt Dienes-Oehm Egont, az MSZP által jelölt Mészár Rózát, a Jobbik által javasolt Zétényi Zsoltot, illetve az LMP által javasolt Tóth Mihályt, Lehoczkyné Kollonay Csillát és Bándi Gyulát jelölte alkotmánybírónak. A KDNP-s jelölt visszalépett a választástól.

Az ellenzéki pártok korábban vitatták Stumpf István szakmai alkalmasságát, mert szerintük a jelölt nem felel meg a törvényi követelményeknek ahhoz, hogy alkotmánybíróvá lehessen választani. Stumpf István viszont azt közölte: tudományos előélete és jogászi munkája teljességgel megfelel az alkotmánybírói poszt betöltéséhez szükséges előírásokat tartalmazó törvény betűjének és szellemének. (A Stumpf István és Orbán Viktor kapcsolatáról szóló cikkünket itt olvashatja.)

A parlamenti percről-percre tudósításunkat itt érheti el.