Csütörtök este kiderül, ki mehet egyetemre

2010.07.22. 6:46

140 ezer diák tudja meg csütörtökön este, hogy felvették-e valamilyen felsőoktatási intézménybe, ekkor teszik közzé ugyanis az idei ponthatárokat. Az államilag támogatott helyek száma 56 ezer. Idén először már nem lehet 200 pont alatt meghúzni a ponthatárokat, ez alatt ugyanis az új szabályok szerint senkit nem lehete egyetemre vagy főiskolára felvenni.

Csütörtökön kiderül, hogy kit vettek fel az idén szeptemberben induló főiskolai, egyetemi képzésekre, este ugyanis közzéteszik a ponthatárokat a Felvi.hu-n. A regisztrált jelentkezők személyes oldalukon is megtalálják a jelentkezéseikhez tartozó ponthatárokat, akik pedig a jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonszámukat, sms-ben is kapnak értesítést.

Az előzetes jelentkezési adatok alapján az alapszakok közül a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment vezetik a népszerűségi listát, őket követi a jogász szak, majd a mérnök informatikus és a pénzügy és számvitel következik, aztán a gépészmérnöki, nemzetközi gazdálkodás, kommunikáció és médiatudomány, általános orvos, majd a kereskedelem és marketing zárja a Top10-es listát. A mesterszakok esetében a tanár szak több mint háromszor annyi jelentkezővel bír, a második helyen a nemzetközi tanulmányok, a harmadik helyen a kommunikáció és médiatudomány foglal helyet.

A felsőoktatási intézményekbe összesen 140 ezren jelentkeztek idén, ami körülbelül 13 ezerrel több, mint 2009-ben. Csaknem 50 százalékkal nőtt azok aránya, akik elektronikusan adták be felvételi kérelmüket. Az 56 ezer, államilag támogatott férőhelyre első helyen 118 500-an, költségtérítésesre 17 500-an jelentkeztek. Az előzetes adatok alapján körülbelül 46 ezer felvételizőnek van már nyelvvizsgája valamilyen nyelvből és csaknem négyezren vannak, akik a hátrányos helyzetük miatt többletpontra jogosultak. Ami a mesterképzéseket illeti, több mint 325 szakra 19 600 diákot várnak.

Az idei évben először már senkit sem fognak 200 pont alatt felvenni a költségtérítéses, a támogatott alap-, illetve osztatlan képzésre. Tavaly a minimum ponthatár még 160 pont volt és bár ennyivel senkit sem vettek fel, 180-nal már igen. Összesen kétezer hallgató került be a felsőoktatásba 199 vagy annál kevesebb ponttal, többségük költségtérítéses szakra. A pluszpontokkal együtt továbbra is összesen 480 pontot lehet szerezni, amely a kétszintű érettségi eredményeiből, illetve a középiskolai osztályzatokból, nyelvvizsgákból adódik össze.

A ponthatárok alakulását egyrészt a felsőoktatási intézményekbe felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkeret, másrészt az adott intézményi keret, valamint maguk a jelentkezők is alakítják választásaikkal és felkészültségükkel. A ponthatárok megállapítását a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal vezetői, szakemberei készítik elő a Nemzeti Erőforrás Minisztérium együttműködésével, valamint az Educatio Nonprofit Kft. informatikai támogatásával. Munkájukat egy számítógépes algoritmus segíti, amely egyszerre vizsgálja a jelentkezők felvételi összpontszámát, az általuk felállított intézményi rangsort, a felsőoktatási intézményekbe felvehető államilag támogatott hallgatói létszámkeretet és az intézmény által felvehető hallgatók számát is.

A számítógépes rendszer szakonként országos rangsorba állítja a jelentkezőket (az általuk elért összpontszám alapján), majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott felsőoktatási intézménybe és képzésre. Ha egy-egy intézményben már betelt a felvehető összlétszám, akkor az oda első helyen jelentkezett diákokat már a második jelentkezési helyükre veszi fel, és így tovább. Ez a folyamat addig zajlik, míg az adott képzési területen, illetve képzésen el nem éri a felvettek száma az országosan felvehető, támogatott létszámkeretet. Ezt követően a költségtérítéses jelentkezők közül "vesz fel" annyit, amennyit az intézmény kapacitása enged - tájékoztatott az Educatio.

Az egyes szakokon kialakuló ponthatárokat nehéz megbecsülni, a régóta nagy túljelentkezésű képzéseken és intézményekben azonban biztos, hogy magas ponthatárok lesznek. A Felvi.hu honlap "Ponthatárok, rangsorok" menüpontjában, az "Elmúlt évek statisztikái" pont alatt egyébként a 2001-ig visszamenőleg megtalálható adatokból kiderül, hogy hol volt korábban nagy a túljelentkezés. Tavaly több mint ötszáz esetben volt 400 feletti a ponthatár, és a nagy egyetemek mindegyikén viszonylag erős volt a mezőny, 320-450 közötti ponthatárok születtek. Az alapképzéseken átlagosan 364 pontot kellett elérni 2009-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK