Orbán filozofált és köszönetet mondott az IMF-nek a parlament záróülésén

Vágólapra másolva!
Egy új kifejezést, a "nemzeti centrum"-ot használta legtöbbször a parlament utolsó nyári ülésén elmondott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint Magyarországon is józan ész foglalta el az ideológiák helyét. Orbán köszönetet mondott az IMF-nek az elmúlt két évben nyújtott hitelért, és kijelentette, hogy kormányzásának 56 napja alatt nagyobb eredmények születtek, mint az elmúlt nyolc évben.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tartja utolsó nyári ülését a parlament, és az elején szót kért Orbán Viktor miniszterelnök, aki összegezte kormányzásának eddigi 56 napját. Már a bevezetőben magabiztosan kijelentette, hogy ez a kormány ennyi idő alatt nagyobb eredményeket tudott elérni, mint elődjei az elmúlt nyolc évben.

Elvont gondolatok körül forgott a beszéd eleje, és bevezetett egy új fogalmat: a "nemzeti centrum"-ot. Szerinte ugyanis a választással megszületett Magyarországon is egy nagy közösség, ezt hívja "nemzeti centrum"-nak, amelyet többször is elismételt a beszédében. Gyakorlatilag minden második mondatban előfordult a kifejezés, amely rímel a már a választások után megfogalmazott úgynevezett nemzeti együttműködés rendszerre.

"Józan ész került hatalomra"

Orbán szerint a választással egy olyan folyamat zajlott le Magyarországon, amely más országokban már megtörtént. A kormányfő szerint ugyanis csak azok az országok tudják megoldani a nagy problémákat, ahol félre tudták tenni a "huszadik századi ideológiai vitákat", és létrejött egy "nagy és erős közösség". Ezt nevezi nemzeti centrumnak, amellyel szerinte az ideológiák helyett "a józan ész került hatalomra".

Orbán szerint a nemzeti centrumba mindenki beletartozik, aki azt gondolja, hogy a józan ész fontosabb, mint az ideológia, a meddő viták, aki nem akarja, hogy a múlt visszatérjen, "csak az nem tartozik bele, aki nem akar". Orbán szerint az ideológiák halálát mutatja az is, hogy szerinte a kormánypártok által képviselt "nemzeti centrumnak" több baloldali szavazója van, mint a szocialista pártnak. Közölte, hogy nem politikai gesztusból, hanem a baloldali szavazók képviseletének szellemében jelölt a kormány baloldali embereket olyan fontos posztokra, mint például az Állami Számvevőszék.

Az úgynevezett nemzeti centrumot a munka, az otthon, a család, az egészség, a rend tartja össze, ezeket akarja érvényesíteni a mindennapi életben, ezeknek a céloknak akar lehetőséget teremteni. Orbán úgy foglalta össze gondolatait, hogy "amiért kormányzunk, az a nemzeti centrum, és ahogy kormányzunk, az a nemzeti együttműködés rendszere", a cél pedig az, hogy a múlt ne térhessen vissza.

Köszönetet mondott az IMF-nek

Az elméleti bevezető után Orbán konkrétumokról is beszélt: szerinte a kormány áttörő eredményt ért el ez alatt a rövid idő alatt is. Tabudöntögetésnek nevezte az intézkedések sorát, a kisebb parlament megszavazását, az adórendszer átalakítását, a végkielégítések megadóztatását, az "egyszerre gazdaságélénkítő és növekedésbarát" pénzügyi politikát, az elszámoltatást és a bankok megadóztatását. Erről csütörtökön szavaz a parlament, ezért ehhez a képviselők támogatását kérte.

Orbán beszélt a nemzetközi pénzügyi tárgyalásokról is. Azt mondta, a kormány is jobban szereti a megegyezéseket, mint a vitát, de új szemszögből kell megvizsgálni a nemzetközi szervezetekhez való viszonyunkat. Köszönetet mondott az IMF-nek azért, hogy 2008-ban kihúzta az országot a bajból, de hangsúlyozta, hogy a szerződés októberben lejár. "Minden ilyen szerződés adósságcsapdába taszítja az országot, de ezért nem a nemzetközi szervezeteket kell okolni, hanem magunkat" - mondta. Az új "adósságcsapdával" az előző kormányok szerint azt a rendszerváltáskor megszületett konszenzust rúgták fel, hogy "soha többé nem fogják hitelből finanszírozni a szociális kiadásokat.

A kormány helyre akarja állítani az ország elvesztett gazdasági önrendelkezését, és ennek érdekében "mindenkivel tárgyalni fognak", a szerződésekben foglaltakat - így a 3,8 százalékos hiánycélt is - teljesítik. Az Európai Unióval mindenképpen tárgyalni kell - mondta Orbán, aki szerint ott az a kormány célja, hogy olyan megállapodást érjenek el, amely minden tagállamra egyformán vonatkozik, de ami "méltó ahhoz, amit a magyar emberek megérdemelnek".

A miniszterelnök azt mondta, az ősz során további tabukat kell majd ledönteni. Szerinte a kormány első feladata az lesz, hogy senki, se a nyudíjasok, se a bajba jutott hitelesek ne érezhessék, hogy magukra hagyták őket, ezért a gazdaságélénkítés és a pénzügyi egyensúly mellett a szociális biztonság megteremtésére kell majd először gondolniuk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]