Orbán ex-követe tiltakozott a Washington Postnál

Vágólapra másolva!
Az Orbán-kormány egykori washingtoni nagykövete, Jeszenszky Géza olvasói levele jelent meg a Washington Post szombati számában. Jeszenszky az újság hétfői, Orbán Viktort és a kormányt kritizáló szerkesztői álláspontot tükröző cikkére reagált. Levelében azt írta, hogy igazságtalannak és felületesnek érzi a Washington Post cikkét, és példákkal próbálta alátámasztani igazát.
Vágólapra másolva!

Bár Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tiltakozó levelét egyelőre nem jelentette meg a Washington Post, az amerikai napilap szombati számában és honlapján is olvasható Jeszenszky Géza volt külügyminiszter levele, aki az újság hétfői, Magyarországgal foglalkozó cikkére reagált.

Washington Post szerkesztőségi álláspontot tükröző cikkei között megjelent hétfői írás többek között megemlíti, hogy az új Orbán-kormány első intézkedései között volt a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása. A szerző szerint Orbán így "újra azokkal cimborált", akik soha nem tudták elfogadni az 1920-as trianoni szerződést.

Jeszenszky levele Igazságtalan ábrázolás a magyar politikáról címmel jelent meg. Jeszenszky azt írja benne, amennyire helytelen volt a cikk, annyira igazságtalan is. Szerinte a cikk felületesen ítéli meg Magyarországot és a Fideszt, és ezt néhány példával próbálja alátámasztani.

Azt írja, hogy a Fidesz 2002-ban - a Washington Post cikkével ellentétben - nem segítette, hanem sikeresen megakadályozta abban a radikális jobboldalt, hogy ismét bejussanak a képviselői a parlamentbe (bár nem említi meg, Jeszenszky minden bizonnyal a MIÉP-re gondolt).

Az Antall-kormány külügyminisztere levelében elismeri, hogy az amerikai kormány nem örülhetett annak, hogy 2001-ben az amerikai F-16-os vadászgépek helyett az Orbán-kormány svéd-brit Gripenek beszerzésére kötött szerződést. Szerinte ettől azonban Orbán Viktor nem lett persona non grata (nem kívánatos személy) Washington számára a cikk állításával szemben, amit az is alátámaszt, hogy 2002 márciusában George W. Bush elnök telefonon felhívta és meghívta az Egyesült Államokba a magyarországi választások utánra.

Jeszenszky - aki levelét úgy írta alá, hogy Géza Jeszenszky, Budapest, tehát nem derül ki belőle, hogy külügyminiszter volt Magyarországon - azzal zárta írását, hogy a Washington Post olvasójaként reméli, hogy a jövőben kiegyensúlyozottabb és jobban tényekre alapuló cikkeket fog közölni Magyarország belpolitikai életéről.