Határozottan fogalmazó új alkotmányról beszélt a Die Weltnek Orbán

2010.07.26. 19:56

Nem akar francia mintájú elnöki rendszert bevezetni, de szeretne egy új, határozottan fogalmazó alkotmányt Orbán Viktor kormányfő. A magyar miniszterelnök erről a Die Welt népet lapnak adott interjújában beszélt. Orbán az ellenzék szerepéről, a szélsőjobbról, és a nemzeti centrumról is beszélt a lapnak, és azt mondta, hogy az előző kormány bűncselekményt követett el a költségvetési adatok meghamísításával.

Demokrácia nem létezik ellenzék nélkül - mondta a Die Welt című német lapnak Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán természetesnek nevezte az ellenzék szerepét. "Egy demokráciában az ellenzéket nem szabad elnyomni. Egy demokráciában nem lehetséges az, hogy egy fontos kérdésben mindenki egy véleményen legyen" - mondta a lapnak. A magyar kormányfővel készült interjú nyomtatásban kedden jelenik meg, de a szöveg hétfőn már a Die Welt internetes oldalán is olvasható.

Orbán a lapnak elmondta, új alkotmányt szeretne Magyarországon, mert az 1949-ből származó mai alkotmánynak van néhány nagy hiányossága. "Nincs preambuluma, és semmit nem mond azokról az értékekről, amelyek mellett Magyarországnak el kell köteleznie magát." Olyan bevezetőre van szükség, amely összefoglalja mindazokat az értékeket, amelyekkel valamennyi magyar egyetért - mondta. A miniszterelnök szerint a jelenlegi alkotmányban sok minden értelmezésre szorul, és túl gyakran kell az alkotmánybíróságnak döntenie. "Ezért egy egyértelmű, korrekt, határozottan fogalmazó alkotmányt akarunk, amely ideális megoldásokat kínál" - jelentette ki.

"Engem akarnak gyengíteni"

Az újság kérdésére ugyanakkor cáfolta, hogy francia mintájú, az államfő számára nagy hatalmi jogköröket biztosító elnöki rendszer bevezetésére törekedne. Ha Magyarországot a nyugati világgal - Amerikától Németországon keresztül egészen Lengyelországig - hasonlítja össze, valamennyi közül politikailag a magyar miniszterelnök rendelkezik a legerősebb végrehajtói pozícióval. "Ezért mindig mosolyognom kell, amikor azt kérdezik tőlem, vajon az elnöki rendszer irányába akarok-e haladni. Magamat azért csak nem akarom gyengíteni" - mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint az államfő reprezentatív, a miniszterelnök tényleges kormányzati funkcióval rendelkezik. "Mindazok, akik Magyarországon egy elnöki rendszer bevezetését akarják, engem akarnak gyengíteni. Magától értetődően ezt nem támogatom" - mondta.

Három oldalról támadják

A kormányfő értékelte az áprilisi választásokat is, amely alkalmából Magyarországon nem egy egyszerű többség, hanem egy közösség jött létre, amelyet egyfajta nemzeti centrumnak tekint. "Ezt a közösséget szeretném megőrizni, és a jövőbe vezetni" - mondta. Szerinte többsége azt bizonyítja, hogy az emberek nem akarják fenntartani a társadalom ideológiákon alapuló széthasadását. A Fidesz áprilisban a baloldalról több szavazót nyert, mint a magát szocialistának nevező párt - mondta. "A magyarok kimondták, nem akarunk többé táborokat, nem akarjuk többé az ideológiák által meghatározott gondolkodásmódot".

A kormányfő szerint Magyarországon megszűnt az eddigi bipoláris rendszer. "Az a 6 millió választó szüntette meg ezt, amely az urnák elé járult." Szerinte a nemzeti centrum együttműködést keres valamennyi magyarral. "Ezt a nemzeti centrumot az ellenzéki pártok három irányból támadják." Orbán szerint a nemzeti radikalizmus irányából a Jobbik, továbbá a posztkommunista szocializmus irányából, végül pedig zöld-liberális oldalról.

Négy év alatt 15 évnyi teendő

A miniszterelnök cáfolta, hogy a választások utáni éjszaka - amikor a szavazóurnáknál végbement forradalomról beszélt - arra utalt volna, hogy nem egy törvényhozási cikluson keresztül, hanem 10-15 évig kíván kormányozni. "Mindezzel azt kívántam kifejezni, hogy 4 év alatt akarjuk elvégezni 15 év munkáját" - mondta. Orbán arra számít, hogy a nemzeti centrum megoldja mindazokat a felhalmozódott problémákat, amelyeket a korábbi kormányok nem voltak képesek megoldani.

Arra a kérdésre válaszolva, vajon a szélsőjobboldali Jobbik veszélyt jelent-e a magyarországi demokráciára, Orbán Viktor kijelentette: "Magyarországon nem tűrünk semmi fajta rasszista vagy antiszemita kijelentést". A parlament által elfogadott kormányprogramban a nemzeti együttműködés rendszerét hozzuk léte, "Ez azonban csakis kulturális alapon lehetséges, az emberi méltóság tiszteletben tartásának kultúrája alapján. Antiszemita kijelentések ezért nem fogadhatók el" - mondta.

A Jobbikkal szembeni politikai fellépést firtató kérdésre Orbán az egykori bajor miniszterelnök, Franz-Josef Strauss kijelentését idézte: "tőle jobbra már csak a fal létezik". "Ehhez tartom én is magam" mondta Orbán, aki szerint a polgári, kereszténydemokrata jobboldalnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy Magyarországon a szélsőjobboldalnak ne engedjen több teret.

Bűncselekmény örökségbe

A Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások felfüggesztéséről, illetve a költségvetés szanálásáról is beszélt. Megismételte, hogy Magyarország világrekorder a költségvetés szanálásában. "Az igazsághoz hozzátartozik, hogy saját hibáink miatt kényszerültünk erre a világrekordra. Az elmúlt nyolc évben ugyanis engedtük, hogy költségvetésünk összeomoljon. Ehhez jött még az, hogy a költségvetési adatokat meghamisították" - mondta Orbán, aki szerint mindez bűncselekmény volt. "Ezt a bűncselekményt ugyan az előző szocialista kormány követte el, de annak terheit az egész ország viselte. És most mindezt az egész országnak kell leküzdenie. Ez a mi örökségünk" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK