Lázár szerint törvénytelenül is hatékony a szégyenlista

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi biztos szerint törvénytelen, nem hatékony és ártatlanokat is büntet a hódmezővásárhelyi önkormányzat szégyenlistája, amelyen a segélyekkel állítólag visszaélék neveit teszik közzé. Lázár János polgármester az emberi jogi bizottság ülésén úgy reagált: a lista ugyan "nem feltétlenül törvényes", de visszatartó ereje van.
Vágólapra másolva!

Jóri András adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen a hódmezővásárhelyi önkormányzat gyakorlata, hogy nyilvánosságra hozzák a támogatást igénylő, de azt át nem vevő, vagy a felkínált közcélú munkát visszautasító polgárok adatait. Az adatvédelmi biztos az országgyűlés emberi jogi bizottságának keddi ülésén arra kérte Lázár Jánost, a város fideszes polgármesterét, hogy távolítsa el az önkormányzat honlapjáról a listát, mert az szerinte nem szolgálja a visszaélések megakadályozását, ugyanakkor törvénytelen, esetenként olyanokat büntet, akik nem szolgáltak rá.

Lázár a bizottság ülésén úgy reagált: bár meglehet, hogy eljárásuk "nem feltétlenül törvényes", de a probléma megoldására már minden jogszerű eszközt kimerítettek. A polgármester szerint a városban több mint háromszáz ember, a jogosultak egyharmada visszaélt a közpénzből juttatott támogatással, illetve visszautasította a felkínált közcélú munkát. A polgármester úgy fogalmazott: hisz a nyilvánosság erejében, és meggyőződése, hogy a lista közzétételének visszatartó ereje van. Az adatvédelmi biztos kifogásaira azt mondta: megfontolják Jóri érvelését.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat júliusban több mint háromszáz névből álló listát hozott nyilvánosságra azok nevével, akik magukat rászorulónak vallva segélyt igényeltek, azt azonban nem vették át, vagy a felajánlott közcélú munkát visszautasították, s ezzel "ténylegesen rászorulókat szorítottak ki a támogatási rendszerből". A listára már azzal is fel lehetett kerülni, ha valaki nem ment el az ingyenes ebédért (Hódmezővásárhelyen készült riportunkat itt olvashatja).