Kirúgások követték Ferihegyen az elbukott vizsgát

Vágólapra másolva!
Több embert is elbocsátottak a ferihegyi reptéren, miután egy júniusban lezárult vizsgálat több biztonsági hiányosságot is megállapított. A mulasztások miatt leminősítették a repteret, és így a Budapestről érkező utasokat úgy kezelik majd, mintha az EU-n kívülről érkeztek volna.
Vágólapra másolva!

"Sok embert kirúgtak a ferihegyi repülőtér biztonsági tesztelése után" - mondta az [origo]-nak Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Egyesült Szakszervezetének (LESZ) elnöke.

Csorba nem tudta pontosan megmondani, mennyi embert bocsátottak el rendkívüli felmondással a június elején véget ért vizsgálatok óta, pontosabb adatokat szerdára ígért.

Márton Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium légügyi biztosa kedden délután a kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a ferihegyi repülőtér elbukott egy repülésbiztonsági teszten. A vizsgálatot az Európai Unió folytatta, és azt ellenőrizték, mennyire tartják be a repterek a 2010 áprilisában egy uniós direktívában szigorított biztonsági intézkedéseket.

A leminősítés miatt azokat az utasokat, akik Budapestről indulnak, és egy uniós országban átszállnak, újra átvizsgálják. A magyar kormány létrehozott egy bizottságot, amelyben minden, a problémával kapcsolatos szervezet résztvesz. Ez a bizottság dönt arról, hogy miken kell változtatnia a Budapest Airportnak. Ha a reptér megteszi a szükséges intézkedéseket, hat hétig előbb a magyar, majd az európai hatóságok tesztelik a biztonsági rendszert.

A Ferihegyet üzemeltető Budapest Airport (BA) sajtóosztályán megerősítették, hogy több embert is elbocsátottak a május végétől június elejéig tartó tesztek után, de azt mondták ez nincsen közvetlenül kapcsolatban a vizsgálaton való elbukással. "Olyan dolgozóktól vált meg a repülőtér, akik mulasztásokat követtek el" - mondta Hardy Mihály, a BA szóvivője, de pontos számot nem tudott mondani.

Csorba Attila szerint sok esetben nem is tudták meg a dolgozók, hogy mi volt az oka elbocsátásuknak, mert vezetőik a teszteket végző hatóságok utasításaira hivatkoztak, amelyeket biztonságkockázati okokból nem mutattak meg menesztett dolgozóknak.