Elismerték Pécsen, hogy rezidens is vizsgálta a vakbélgyulladásba belehalt fiút

Vágólapra másolva!
A pécsi egyetemi klinika elismerte, hogy egy szakorvosi képesítés nélküli rezidens is megvizsgálta azt a fiút, akinek vakbélgyulladása volt, de hazaküldték, és később már hiába műtötték meg, belehalt a fertőzésbe. A fiú apja szerint csak rezidens vizsgálta meg a fiát. A fiú családja beperli a klinikát.
Vágólapra másolva!

Elismerte a pécsi egyetemi klinika, hogy nem volt szakorvosi képesítése az egyik orvosnak, aki megvizsgálta, majd hazaküldte a rendelésről azt a fiatalembert, aki vakbélgyulladásban vesztette életét a múlt héten. A kórház vizsgálatot indított, és közölték, hogy ha valóban mulasztottak, elismerik a felelősségüket.

Scheffer Ferenc, az elhunyt fiatalember édesapja szerint elfogadhatatlan, ami történt. A Független Hírügynökségnek szerdán azt mondta: már az első alkalommal bent kellett volna tartani fiát a kórházban addig, amíg biztosan meg nem állapítják, mi a baja.

A 20 éves fiatalember a múlt vasárnap lett rosszul, a pécsi klinikán aznap megvizsgálták, majd hazaküldték, hogy leleteivel másnap jelentkezzen háziorvosánál. Az édesapa szerint fiát olyan orvos vizsgálta meg, akinek nincs szakorvosi papírja. Az az orvos pedig, aki megírta a leleteket, nem is látta a fiát.

Az egyetemi klinika azt elismeri, hogy a fiút nem szakorvos vizsgálta meg. Prof. Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központ klinikai főigazgatója a Független Hírügynökségnek szerdán azt mondta: valóban rezidens is vizsgálta a fiatalembert, de a dokumentáció alapján a leleteket szakorvos állította ki.

A fiatalember jobban lett, miután hazaküldték, ezért nem ment el háziorvosához, de csütörtökre rosszabbodott az állapota. Újra kórházba vitték, és megállapították, hogy kilyukadt a vakbele. Megműtötték, de addigra szepszis - fertőzés - lépett fel nála, és a szövődményekbe szombat délben belehalt.

A család az eset miatt beperli az egyetemet. A klinikán belső vizsgálatot indítottak. Kollár Lajos azt mondta: az egyetemnek nem célja és nem érdeke, hogy eltussolják az ügyet. Alapos és korrekt vizsgálatot fognak végezni.