Szakadék nyelt el egy földutat Somogyban

Vágólapra másolva!
Tíz méter mély krátert fedeztek fel a Somogy megyei Andocs határában. A szakadék, amely feltehetően a sok esőzés miatt keletkezett, egy földutat nyelt el.
Vágólapra másolva!

Harminc méter hosszú, tíz méter mély krátert fedeztek fel a Somogy megyei Andocs határában - jelentette a Sonline. hu. A településhez tartozó Németsűrű nevű külterületen lévő hasadékot hétfőn fedezte fel az ottani szövetkezet elnöke. A hasadék helyén pár napja még egy földút húzódott.

Moós Miklós tanyagondnok szerint még nem tudják mit tudnak kezdeni a hasadékkal, "igyekszünk a balesetveszélyt a minimálisra csökkenteni" - idézte a somogyi internetes lap.

Feltehetően egy föld alatti patak mosta ki az út alól a földet, amire több barlangszerű üreg meglétéből lehet következtetni. A májusban lezúduló nagymennyiségű esők hatására a felszín nem bírta és beszakadt. Az Andocshoz tartozó Nagytoldipusztán a vasutat mosta alá a víz, onnan a mai napig vonatpótló kisbusz szállítja az utasokat.

Töröcsik Ferencné polgármester szerint Nagytoldipuszta és Németsűrű minden családjához levelet juttattak el, amiben azt kérték, hogy a gyerekeket felnőtt kísérő nélkül ne engedjék ki a határba. Figyelmeztették a gazdákat is, hogy aratás előtt járják végig a táblákat, nehogy baleset történjen.

Somogyban a júniusi rendkívüli esőzések miatt több helyen keletkezett mély árok, így Törökkoppány, Karád, Pusztaszemes és Ecseny térségében. Somogybabodon egy több száz méter hosszúságú szakadék keletkezett, amelynek mélysége eléri a 10 métert, a szélessége is csaknem ugyanennyi. Tabon is találtak ilyen hasadékot. Az árkot a területet felmérő pécsi bányakapitányság illetékesei szerint körülbelül nyolc és félmillió forintból lehetne feltölteni.