"Legfeljebb az erdőbe" - hogyan tisztítaná meg Pintér az utcákat a koldusoktól?

Vágólapra másolva!
Pintér Sándor belügyminiszter megtisztítaná a közterületet a koldusoktól, de már több önkormányzat is megelőzte hasonló kezdeményezéssel. Bár a koldulás egy bizonyos formáját elvileg a törvény is engedi, több település rendeletben tiltotta ki a kéregetőket a belvárosából. A koldusok ugyanakkor Szegeden nem zavartatták magukat, tovább kéregettek, Pécsett pedig egyszerűen máshová mentek.
Vágólapra másolva!

A budapesti utcákon néztünk utána a koldushelyzetnek

"A közterületeket megtisztítjuk a koldusoktól és az ország hangulatát rontó személyektől" - mondta a Magyar Hírlapnak csütörtöki számában megjelent interjújában Pintér Sándor belügyminiszter. Hozzátette, hogy ezeknek az embereknek munkát, lehetőséget is kell biztosítani. A Belügyminisztérium egyelőre nem akart részleteket közölni arról, hogy milyen eszközökkel akarják elérni ezt a célt, a koldusok elleni fellépésnek azonban már vannak előzményei Magyarországon.

Jelenleg is hatályos egy olyan törvény, amely tiltja a koldulás bizonyos formáit. E szerint nem lehet sehol sem embereket zaklatva vagy pedig gyermekkel koldulni. Ez a jogszabály nem tiltja ugyanakkor külön az úgynevezett néma koldulást, amely azt jelenti, amikor a koldus például a kalapját maga elé helyezve némán várja az adományt.

Ezt a fajta néma koldulást azonban több helyi önkormányzat is betiltotta. Szeged és Kaposvár még 2005-ben mondott nemet a koldulás minden formájára, majd a budapesti XIII. kerület, és idén tavasszal Pécs is rendeletbe foglalta a tilalmat. Ezek a rendeletek a budapesti kerület kivételével a belvárosi részeket határolták körül, ahol betiltották a koldulást. A XIII. kerületben időhöz kötötték, és azt mondták ki, hogy reggel 6 és este 10 óra között tilos kolduló tevékenységet folytatni a kerületben.

Pécs bevallottan az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program miatt tiltotta meg a koldulást a belvárosi részekben, és úgy tűnik, ez sikerrel is járt. Goldmann Tamás a hajléktalanokkal foglalkozó pécsi Támasz Alapítvány intézményi vezetője szerint azóta, hogy a hatóságok folyamatosan jelen vannak az érintett városrészekben és felléphetnek a koldulás ellen, kevesebb ember kéreget. "Látványosan kevesebben vannak" - mondta Goldmann az [origo]-nak, hozzátette azonban azt is, hogy a koldusok ezért inkább máshol kezdenek el kéregetni. Korábban a Bama.hu helyi portál is beszámolt egy olvasói levélre hivatkozva arról, hogy a koldusok a tiltás után a kertvárosi részekben jelentek meg. Goldmann szerint az ilyen tiltások nem tekinthetőek végleges megoldásnak, hiszen ha már nem fogják ellenőrizni a koldusokat a településőrök, vissza fognak térni a belvárosi részekbe is.

Oláh Tímea, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi Utca Gondozó Szolgálatának képviselője szerint Szegeden sem hozott semmi változást a rendelet. "Annyi következménye volt, hogy több pénzbüntetést szabtak ki rájuk, de behajtani nem tudták" - mondta Oláh. Szerinte a koldusok most is ugyanott kéregetnek, mint a rendelet előtt.