"Láthatja, producer vagyok, nem stróman" - találkozás a Duna Tv rejtélyes partnerével

Vágólapra másolva!
Hosszas keresgélés után sikerült megtalálni azt a vállalkozót, aki a hozzá kötődő cégek révén a Duna Tv több százmilliós szerződései körül kirobbant ügy egyik kulcsszereplője. A referenciaként többek között a Lagzi Lajcsival való közös munkát emlegető Turi János Sándor szerint minden rendben van azokkal a szerződésekkel, amelyeknek szerepük lehetett a csatorna elnökének lemondásában is, és állítja, hogy "nem arcátlan összeget" keresett a Duna Tv-s üzleteken.
Vágólapra másolva!

Középkorú, erősen őszülő férfi Turi János Sándor, akivel heteken át tartó keresés után Kiskőrös mellett sikerült találkozni múlt hét csütörtökön. Azért próbáltuk elérni, mert az ő nevéhez kötődik több olyan cég, amelyek a Duna Tv körül kirobbant, a csatorna elnökének, Cselényi Lászlónak a távozásában is valószínűleg közrejátszó botrány szereplői. "Láthatja, producer vagyok, nem stróman" - mondta Turi az [origo] tudósítójának, utalva arra, hogy a témáról szóló cikkeinkben olyan figuraként szerepelt, akit nem lehet elérni, és akit a tévés szakmán belül sem ismernek igazán.

Az [origo] korábban több cikkben is foglalkozott a Duna Tv külsős szerződéseivel. Turi János Sándor négy cége nevében nyolc, összesen 693,46 millió forint értékű szerződést írt alá Cselényi Lászlóval, a Duna Tv elnökével január óta. A szerződések között van több filmvásárlási szerződés - a legnagyobb 200 millió forintos és 80 film sugárzási jogáról szól -, és több olyan, amelyben különböző sorozatokat rendelt meg tőle a tévé. A csatorna az Egy különleges ember című sorozatért 205,2 millió forintot fizetett a Jadedragon Kft.-nek, a Suli buli című ifjúsági sorozatot pedig 162,5 millió forintért rendelték meg a See Walker Televison Szolgáltató Kft.-től.

Miután Szabó László, a Duna Tv kuratóriumának Fidesz által delegált tagja gyanúsnak nevezte a két sorozat szerződését, az [origo] megkereste a Magyarországon készülő filmeket nyilvántartó állami szervet, a Nemzeti Filmirodát, és megtudtuk, hogy a két sorozatot valójában egy másik cég jelentette be jóval kisebb költségvetéssel, mint amennyit a Duna Tv fizetett értük (erről ebben a július 1-én megjelent cikkünkben olvashat bővebben).

Elegáns ház, fehér terepjáró

A szerződésekről azóta is szerettük volna megkérdezni Turi János Sándort, de sokáig hiába kerestük: cégeinek nincs honlapja, nyilvános referenciája, elérhetősége, a cégnyilvántartásban szereplő címükön pedig csak egy üres házat találtunk. Turi elérhetőségét sem a Duna Tv-től, sem a sorozatokat valójában gyártó cégen keresztül nem sikerült megszereznünk.

A cégnyilvántartás szerint Turi János Sándor Kiskőrösön lakik, ezért megpróbáltuk ott elérni a rejtélyesnek tűnő producert. A városban mindenki, akit megkérdeztünk, ismerte, többen azt mondták, úgy tudják, Turi búvároktató. Arról senki nem tudott, hogy a városban lenne valamilyen céges érdekeltsége. A cégnyilvántartásban Turi lakcímeként szereplő többemeletes társasházban nem találtuk meg őt, a házban lakók azt mondták, körülbelül hat éve elköltözött abból a lakásból. A városban több ember is egy olyan címre irányított minket, ami a cégnyilvántartásban Turi cégtársának címeként van feltüntetve.

Az elegáns, emeletes családi ház egy rendezett, jómódúnak tűnő övezetben áll a város szélén, az utcában többen is megerősítették, hogy Turi ott lakik. Őt nem találtuk otthon, de később a városból kifele vezető úton leintette az [origo] autóját, így végül sikerült neki feltenni kérdéseinket. A szlovák rendszámos, "CD", azaz diplomáciai matricás fehér BMW terepjárót vezető Turival egy akasztói cukrászdában beszélgettünk. A vállalkozó azt kérte, hogy a beszélgetést ne rögzítsük, fényképünk pedig nincs róla.

A Duna Tv-vel kötött szerződésekről Turi azt mondta, el tud számolni a sorozatokra kapott pénzzel, már össze is állította a beszámolóját. Ezt az [origo]-nak nem akarta megmutatni, de azt ígérte, a Duna Tv kuratóriumának ellenőrző testülete hétfőn megkapja, az ő döntésüktől függ, hogy ezt a nyilvánosság is megismerheti-e.

Szerinte azért tűnik nagynak a szerződésekben szereplő összegek (205,2 és 162,5 millió forint) valamint a filmirodához bejelentett költségvetések (68 és 48 millió forint) közötti különbség, mert az egyik bruttó, a másik pedig nettó összeg. Erre korábban a Duna Tv elnöke is hivatkozott, de ha a Duna Tv-vel kötött szerződések nettó összegeivel (164 és 130 millió forint) vetjük össze a lejelentett költségvetéseket, vagy ezeknek bruttó összegét nézzük (85 és 60 millió forint), még mindig van szerződésenként körülbelül százmillió forint különbség. Turi ezen kívül azzal indokolta a különbséget, hogy neki a gyártó cégnek fizetett összegen túl is voltak költségei a sorozatokkal, és rajta van a haszna is, de az szerinte "nem arcátlan összeg".

Búvároktató filmproducer

A 47 éves Turi furcsállotta, hogy eddig nem sikerült a nyomára bukkannunk, mert mint mondta, már 15 éve producerkedik, ismert a magyar tévés világban, saját számítása szerint eddig körülbelül háromezer tévéműsort készített. Példaként említette a Cirkáló című sorozatot, amely az MTV-nek készült - korábban a csatorna is megerősítette az [origo]-nak, hogy 2003-ban volt szerződésük erre a sorozatra Turival. Turi szerint ennek az együttműködésnek elszámolási viták miatt lett vége.

Turi állítása szerint korábban is dolgozott már a Duna Tv-nek, konkrét produkcióként az elsüllyedt Szent István csatahajó felderítéséről készült filmet említette. Egy búvárkodással foglalkozó honlap beszámolója szerint Turi valóban részt vett az 1995-ös expedícióban, és a Duna Tv is vetítette az erről készített filmet, de nem világos, hogy ebben mi volt Turi vagy a cégeinek szerepe. Turi azt mondta, mesterszintű búvároktató, és már több búvárfilmet készített, de állítása szerint nem ő forgatta azt a búvársorozatot, amelyet szintén most adott el a Duna Tv-nek. Mint arról korábbi cikkünkben részletesen írtunk, ez az a sorozat, amely miatt Ragáts Imre 2003-ban távozni kényszerült az MTV éléről. Turi üzleti titkokra hivatkozva nem válaszolt arra, hogy mikor, hogyan került hozzá a sorozat tulajdonjoga.

Turi az [origo]-nak azt mondta, rendszeres beszállítója az RTL Klubnak, az ő cége gyártja például a Menetrend című utazási műsort. Az [origo] korábban többször kérdezte az RTL Klubot, hogy van-e, volt-e szerződésük vagy kapcsolatuk Turi cégeivel, de a csatornától nem kaptunk választ. A Menetrend interneten is megtekinthető részeinek stáblistája szerint valóban a Turihoz köthető, a Duna Tv-vel is szerződő See Walker Television Kft. gyártja a műsort. A Menetrend stáblistája szerint Turi cége együtt készíti a műsort az Apokalipszis Kft-vel. Ezzel a teljesen offshore hátterű céggel három, összesen közel 300 millió forint értékű, filmek sugárzási jogáról szóló szerződést kötött január óta a Duna Tv, ezért csütörtökön Kiskőrösön erről a cégről is kérdeztük Turit, aki azt mondta, ugyan hallomásból ismeri az Apokalipszis Kft.-t, de ahhoz neki semmi köze nincs.

Turi szerint nem a nyilvános referencia számít

Turi konkrét példaként mondta azt is, hogy évekkel ezelőtt együtt dolgozott Hajdú Péterrel és a Lagzi Lajcsiként is ismert Galambos Lajossal is a Szuperbuli című produkcióban. Hajdú az [origo]-nak azt mondta, nem tud arról, hogy Turi János televíziós szakember lenne, úgy tudja, kamerakölcsönzéssel foglalkozik, és az igaz, hogy az egyik produkciójához öt-hat évvel ezelőtt kamerákat béreltek Turitól. Galambos Lajos megerősítette, hogy Turi korábban alvállalkozóként dolgozott a Szuperbulinak, azt mondta, mindig jól elvégezte a dolgát, amit korrekt, piaci áron vállalt, de hogy pontosan mi volt Turi feladata, azt nem tudta megmondani.

Turi állítja, a felsoroltakon túl is számos produkcióban működött közre, de nem mindig tartotta fontosnak, hogy az ő nevét is feltüntessék a stáblistán, cégeinek pedig azért nincs nyilvánosan elérhető referenciája, honlapja, mert szerinte a szakmában nem ez számít. Azt állította, a cégeknek van nyilvános, a tudakozóból elérhető telefonszáma - ezeket az [origo]-nak nem sikerült megtalálnia -, a cégek telephelyén pedig azért nem találtunk irodát, mert rossz háznál próbálkoztunk. Állítása szerint a Thököly út 79/b mellett van egy "sima" 79. számú irodaház is, ott volt cégeinek irodája, irodavezetővel együtt. Az [origo] tudósítói kétszer jártak a helyszínen, de nem láttak a közelben irodaházat, ahogy "sima" 79-es számú házat sem találtunk, és a cégek neve sem volt kiírva egyik környékbeli kapura sem.

Másfél hete megírtuk, a cégbíróságon szereplő adatok szerint Turi pár nappal azután, hogy első cikkünk megjelent a szerződésekről, eladta a Duna Tv-vel szerződő cégeit egy villanyszerelőnek és egy takarítónak. Turi ezt az [origo]-nak azzal indokolta, hogy a sajtóban megjelent cikkek miatt ezekkel a cégekkel soha többé nem fog tudni munkát vállalni, de hangsúlyozta: ő maradt a cégek ügyvezetője, ezért továbbra is ő felelős a szerződésekért is.