A Citadella és a hidak is kimaradnak az idei tűzijátékból

Vágólapra másolva!
A korábbinál szerényebb lesz az augusztus 20-i tűzijáték, amelyet egy szombathelyi vállalkozó fog megrendezni. Az ország tortája szilvásgombócos lesz.
Vágólapra másolva!

A szombathelyi székhelyű Kopula 96 Kft. rendezi meg idén az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot a saját költségén - jelentette be a keddi rendhagyó kormányszóvivői tájékoztatón a cég tulajdonosa. Farkas Mihály elmondta azt is: idén a hidakról és a Citadelláról nem, hanem három uszályról lövik majd fel a rakétákat, amelyek azonban szerinte látványban "tervezettebbek" lesznek az eddigieknél.

A kormányszóvivő a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, az augusztus 20-i ünnepségek az árvízkárosultak megsegítésének jegyében zajlanak majd, ezért nem költ a kormány a tűzijátékra sem. A kormány június második felében döntött úgy, hogy idén szerényebb lesz a tűzijáték, az erre szánt összeg egy részét az árvízkárosultaknak megsegítésére fordítják. A kormány döntése előtt a szombathelyi vállalkozó az [origo]-nak azt mondta, ingyen is megrendezi a tűzijátékot, aminek szerinte egyébként 70-100 millió forintba kerül.

Nagy Anna kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy idén a szilvagombóc torta lesz az ország tortája, amelyet Sulyán Katalin veresegyházi cukrász készítette. A tortából egy ezer szeletes példányt 500 árvízkárosult gyermek fogyaszthat majd el augusztus 20-án Budapesten. A gyerekek a kormány meghívására több programon is részt vesznek majd. A nyertes szilvagombóc torta receptjét egyébként már kedden megküldik az ipartestülethez fényképpel együtt, és augusztus 20-án reggeltől bármely cukrászda árulhatja.