Este 11 után bezárják a II. kerületi szabadtéri szórakozóhelyeket

Vágólapra másolva!
Este 11 után nem tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek kerthelyiségei a II. kerületben a helyi képviselő-testület döntése értelmében. A döntést a kerületi lakosok pihenéshez való jogára hivatkozva hozták meg. A rendelet alól a polgármester adhat felmentést évente legfeljebb ötször.
Vágólapra másolva!

Korlátozzák a vendéglátóhelyek kerthelyiségeinek nyitva tartását és a szabadtéri rendezvényeket a főváros II. kerületében, miután a képviselők többsége támogatta az erről szóló javaslatot a keddi rendkívüli ülésen. Ennek értelmében augusztus 15. után az érintett vendéglátóipari egységek nem tarthatnak nyitva este 23 óra és reggel 6 óra között, illetve nem lehet ebben az idősávban szabadtéri rendezvényeket tartani.

Az előterjesztés szerint a nyári időszakban a vendéglátók kerthelyiségeinek éjszakai nyitva tartása csorbítja a kerületi lakosok pihenéshez való jogát. A nyitva tartási korlátozás alól kivételnek számítanak a szállodák és panziók nyitott teraszai és kerthelyiségei, illetve nem vonatkozik szilveszterre és augusztus 20-ra.

A rendelet alól a polgármester adhat felmentést, ezt egy naptári évben legfeljebb ötször lehet kérni. Ezt a rendezvény előtt legalább 22 nappal jelezni kell, a döntésről pedig értesítik a szomszédos ingatlan tulajdonosait, a közös képviselőt, a kerületi rendőrkapitányságot és a városrendészeti csoportot is. A kérelmet elutasítják, ha egy éven belül megalapozott lakossági panasz volt az érintett helyre, vagy túllépte a megengedett zajszintet.

Bár a javaslatot a képviselő-testület többsége támogatta, néhányan feleslegesnek vélték, mert szerintük a meglévő zajrendelet kellőképpen védi a kerületi lakosokat. Emellett azt is kifogásolták, hogy a felújítás alatt álló, sétálóutcává alakuló Lövőház utcában számos olyan vendéglátó működne, amelyet korlátoz a rendelet.