Büntetőeljárás folyik a tűzijáték biztonsági szakértője ellen

Vágólapra másolva!
Robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsította korábban az ügyészség az idei augusztus 20-i tűzijáték biztonsági felügyeletével megbízott cég vezetőjét, a vállalkozás külső szakértője ellen pedig jelenleg is büntetőeljárás folyik a hat évvel ezelőtti, törökbálinti petárdaraktár felrobbanása miatt. A cégvezetők tagadják a vádakat, a kormány pedig azzal indokolta a döntését, hogy a cég tulajdonosai szakmailag a legmegbízhatóbbak az országban.
Vágólapra másolva!

Egy olyan cég kapott megbízást az augusztus 20-i tűzijáték biztosítására, amely ügyvezetője révén érintett a három ember halálát okozó 2004-es törökbálinti petárdaraktár felrobbanásában. A zárt pályázaton nyert négy cégből álló konzorciumnak tagja az Edex Hungary Kft., amelynek vezetője, Lengyel Gábor korábban gazdasági vezetője volt a Pyro-Technic Kft-nek. Az utóbbi cég raktárában volt a robbanás hat évvel ezelőtt - írta csütörtökön az Index.

A kormány a napokban jelentette be, hogy az Edex Hungary Kft.-ből, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből, illetve GEM Rendezvénytechnikai és Szolgálgató Kft.-ből szerveződött konzorcium - bruttó 70 millió forintért - zárt, meghívásos közbeszerzési pályázaton nyerte el az augusztus 20-i ünnep "szervezeti elemeinek" biztosítását.

Lengyel Gábort a törökbálinti robbanás okainak kivizsgálása után a Pest megyei Főügyészség robbanóanyaggal való visszaéléssel, az Edex külsős szakértőjeként dolgozó Tóth Ferencet, a Pyro-Technic korábbi ügyvezetőjét pedig robbanóanyaggal való visszaéléssel és több ember halálát okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg. Lengyel ellen júliusban ejtették a vádakat, de Tóth és további két társuk büntetőügye még nem zárult le - közölte az RTL Klub híradójával a Pest megyei ügyészség.

A Pyro-Technic vezetői a törökbálinti robbanás után is tagadták felelősségüket és azt állították, hogy valaki robbanóanyagot helyezett el a raktárukban, és így röpítette levegőbe a raktárban felhalmozott 50 tonna pirotechnikai eszközt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kommunikációs államtitkársága csütörtökön, a cikk megjelenése után közleményt adott ki, amelyben azt írták, azért választották azt a konzorciumot, amelynek az Edex is tagja, mert a cég tulajdonosai szakmailag a legmegbízhatóbbak az országban.

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár az Indexnek azt mondta, azért választotta a zárt, meghívásos pályázati formát, mert szorított a határidő, gyorsan kellett intézkedni, ugyanis az előző kabinet előkészítetlenül hagyta a rendezvényt. Az államtitkár szerint a válogatásnál azért esett ezekre a cégekre a választás, mert "komoly tapasztalatokkal bíró, kipróbált cégekről, a szakma legjaváról van szó".