Hétfőn tájékoztatja a nyilvánosságot a rendőrség a cigányok elleni támadások ügyében lefolytatott nyomozás eredményeiről. A hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy embert gyanúsítanak, akiket tavaly augusztusban vettek őrizetbe.

Hétfőn számol be a Nemzeti Nyomozó Iroda a cigányok elleni támadások ügyében folytatott nyomozás eredményeiről. A hat halálos áldozattal járó támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét tavaly augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a rendőrök.

A gyilkosságsorozat elkövetése mellett a támadásoknál használt fegyverek beszerzésére irányult besenyszögi fegyveres rablással, és a debreceni menekülttábor elleni fegyveres támadással is meggyanúsították őket. Az NNI mind a négyük ellen vádemelést javasol bűnszervezetben, több emberen elkövetett emberölés, rablás, lőfegyverrel való visszaélés, valamint rongálás miatt.

Összesen kilenc bűncselekmény ügyében nyomozott az NNI: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, tavaly február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.