Lehűtötte a tervezgető Rogánt a Fidesz vezetése

Vágólapra másolva!
Budapest második legfontosabb embere szeretett volna lenni Rogán Antal, de a Fidesz vezetése nem támogatta az ötletet - az [origo]-nak nyilatkozó fővárosi fideszes források szerint ez az oka, hogy még mindig nem lehet tudni, Rogán indul-e újra a belvárosi polgármesteri posztért. Rogán nehéz helyzetben van, Tarlós István főpolgármester-jelölttel fennálló viszonyára is árnyékot vetett a probléma, ráadásul nagyon szorítja az idő.
Vágólapra másolva!

A jövő hét elején dől el, hogy az őszi önkormányzati választásokon Rogán Antal az V. kerületi polgármesteri posztért indul-e újra, vagy pedig a Fidesz győzelme esetén a főpolgármester-helyettesi posztot vállalja-e el. Mindkét posztot Rogán nem vállalhatja, a Fidesz vezetése szerint ugyanis összeegyeztethetetlen a két pozíció.

A Fidesz több, fővárosi ügyekben befolyásosnak számító politikusa az [origo]-nak azt mondta: a kérdés Rogán hezitálása miatt nem dőlt el eddig. Az egyik meghatározó politikus szerint a hezitálás oka, hogy Rogán szuperhelyettesi posztot szeretett volna magának. Vagyis a fontosabb ügyekben ő akarta helyettesíteni Tarlós Istvánt, akit a Fidesz jelenlegi támogatottsága alapján októberben valószínűleg főpolgármesternek választanak majd. Tarlós azonban teljes más struktúrában gondolkodik, a helyetteseire más-más szakterületeket bízna, Rogánnak például a városfejlesztés jutna - mondta az [origo]-nak a fideszes politikus, aki hozzátette: nem tartja valószínűnek, hogy Tarlós meggondolja magát.

Különös megbetegedés

Először az ATV számolt be július végén arról, hogy Rogán lehet az egyik főpolgármester-helyettes. A hírt még aznap az MTV Ma reggel című műsorában megerősítette Tarlós, aki az interjúban végig feltételes módban beszélt Rogán lehetséges posztjáról, részleteket azonban nem mondott arról, hogy mi a döntés lebegtetésének oka. A bizonytalanságot fokozta, hogy aznap délelőttre a Fidesz meghirdetett egy sajtótájékoztatót, amelyet Tarlós Rogánnal közösen az önkormányzati választásokról tartott volna. A sajtótájékoztatót végül Rogán betegségére - előző este belázasodott - hivatkozva lemondták, miközben Rogán reggel a Duna Tv, este pedig a Hír Tv műsoraiban is szerepelt.

A Hír Tv-ben Rogán akkor azt mondta, nehéz a két pozíció között választania. Eredetileg úgy gondolta, hogy az V. kerületben folytatná tovább polgármesterként, de amiket az elmúlt négy évben nem tudott elérni, azokat Tarlóssal együtt most meg tudná valósítani. Hozzátette: a kérdés már csak az, hogyan nézzen ki ez a páros, belvárosi polgármesterként vagy a fővárosban játsszon együtt Tarlóssal egy csapatban. Rogán akkor azt mondta, még több emberrel akar egyeztetni. Az V. kerületi önkormányzat szóvivője, Puka Zsófia kedden az [origo]-nak annyit mondott: a jövő héten dőlhet el a kérdés, a héten még folynak az ezzel kapcsolatos egyeztetések a Fideszben.

Sürgős a döntés a Fidesznek

A döntés azért is sürgős, mert a jövő héten már elkezdik kézbesíteni az önkormányzati választásokhoz az ajánlószelvényeket. Azok gyűjtését pedig csak úgy lehet elkezdeni, ha a választópolgárok tudják, kire adják le a kopogtatócédulájukat. Korábban az [origo]-nak fővárosi fideszes politikusok azt mondták, ha Rogán a városházán kap pozíciót, abban az esetben a Fidesz Puskás Andrást, V. kerületi alpolgármestert indíthatja a polgármesteri posztért. Rogán négy helyettese közül ugyanis Puskás az általános helyettes, a másik három politikus különböző szakpolitikai kérdésekben helyettesíti Rogánt. Július végén az ügyben kerestük Puskást, titkárságán keresztül akkor visszahívást ígértek, ez azonban nem történt meg.

Rogán döntését szerdán nyílt levélben sürgette Pásztor Tibor, az MSZP V. kerületi polgármesterjelöltje. Pásztor a levelében többek között azt írta, hogy Rogán irányítása alatt a kerület többmilliárdos hitelt halmozott fel, és húsz évre eladósította az önkormányzatot.

Rogánnak választania kell

A Fidesz fővárosi választmánya június végén meghozta az önkormányzati választással kapcsolatos fontosabb döntéseket. A választmány Rogánt akkor V. kerületi polgármesterjelöltnek is megnevezte, annak ellenére, hogy a politikus neve akkor már nem hivatalosan lehetséges főpolgármester-helyettesként is felmerült.

A párt egyik országosan ismert, befolyásos politikusa szerint Rogán helyzete egy-másfél hónnappal ezelőtt a párt egyik elnökségi ülésén is szóba került. A politikus szerint az elnökség arra jutott, hogy Rogánnak választania kell a kerületi polgármesterség és a főpolgármester-helyettesi tisztség között.

Amennyiben Rogán a főpolgármester-helyettesi posztot választja, Tarlós valószínűleg javasolni fogja erre a posztra. A helyettesekről azonban a közgyűlésnek kell döntenie. Ha a Fidesz többséget szerez a közgyűlésben, megválasztása nem lesz kérdéses. Ha nem lesz meg a többség, akkor a Fidesznek többek között a főpolgármester-helyettesekről is egyeztetnie kell a többi fővárosi frakcióval. Erről a lehetőségről azonban egyelőre nem beszélt a Fidesz.