Magyar Nemzet: A rendőrség nyomozást rendelt el Biszku nyilatkozata miatt

Vágólapra másolva!
Nyomozást rendelt el a BRFK Biszku Béla volt belügyminiszter Duna Tv-nek adott nyilatkozata miatt - írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma. Biszkut a kommunista rendszer bűneinek tagadása miatt jelentette fel Szilágyi György jobbikos képviselő.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Biszku Béla volt belügyminiszter a Duna Televíziónak adott nyilatkozata miatt - olvasható a csütörtöki Magyar Nemzetben. A BRFK a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomoz.

Biszku Bélát a Szilágyi György, a Jobbik parlamenti képviselője jelentette fel, mert a volt belügyminiszter a Duna Televíziónak adott interjújában ellenforradalomnak minősítette az 1956-os forradalmat, és jogszerűnek nevezte az azt követő megtorlásokat, így a meghozott halálos ítéleteket is. A nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az 1989 óta visszavonultan élő Biszku Béla a rendszerváltás óta senkinek nem nyilatkozott, a Mandiner.hu két újságírója, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina azonban álnéven rávette az idén 90 éves férfit, hogy beszéljen az 1956-os eseményekről. Így készült el az idén júniusban bemutatott dokumentumfilm az interjúkból, Biszku félrevezetésével.

Biszku tiltakozott a film levetítése ellen, és azt kérte, hogy az őt becsapó újságírók küldjék vissza neki a róla készített felvételeket. Az újságírók azonban azt állították, hogy írásos nyilatkozatuk van Biszkutól, amelyben a politikus hozzájárult a nyilatkozatok felhasználásához, ezért nem álltak el a film vetítésétől. Korábban Biszku Béla lányai is letiltották a filmet, ők azonban a rendezők szerint később megnézték azt, és áldásukat adták a vetítésre. A filmet korábban az [origo] is megtekintette, a róla készült összefoglalónkat itt találja.