Nem vizsgálják Kósa és Szijjártó államcsődös nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
Nem indít eljárást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a fideszes Kósa Lajos és Szijjártó Péter júniusi nyilatkozatai miatt, amelyek hatására gyengült a forint árfolyama - írja a Népszabadság. A felügyelet szerint nem lehettek spekulációs indokai a nyilatkozatoknak.
Vágólapra másolva!

Nem látta indokoltnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), hogy piacfelügyeleti eljárást indítson Kósa Lajos Fidesz-alelnök és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivőjének nyár elejei nyilatkozatai miatt - írja a Népszabadság. A két politikus június elején az államcsőd lehetőségéről beszélt, a nyilatkozatok hatására gyengült a forint, és ez még nemzetközi pénzpiacokra is kihatott (erről itt olvashat bővebben).

A szervezet értékelte a június 3-i és 4-i tőzsdenapokon bekövetkezett pénz-, értékpapír-, és tőkepiaci árfolyammozgásokat, összevetették a kereskedési adatokat. Ennek alapján a felügyelet szóvivője, Binder István azt közölte: az összegyűjtött adatok alapján a PSZÁF azt állapította meg, hogy a kereskedelmi adatokban nem kimutatható olyan jelentős és konkrét tőke- és pénzkoncentráció, illetve a piacokat befolyásoló hírekkel kapcsolatos gyanús árfolyam-elmozdulás, amely felvetné a piacbefolyásolás és a bennfentes kereskedelem gyanúját. A lap szerint ezzel hivatalosan is felmentették a két politikust a spekuláció gyanúja alól.