Hétfőtől postázzák a kopogtatócédulákat

Augusztus 16-án kezdik kézbesíteni az októberi önkormányzati választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt. A választópolgárok lakóhelyüktől függően két vagy három ajánlószelvényt kapnak.

Ezen a héten kézbesítik az érintett csaknem 8 millió választópolgárnak az október 3-ai önkormányzati választásról szóló értesítőt (a kopogtatócédulát) és ajánlószelvényt.

A választóknak augusztus 16. és 19. között kell megkapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést és az ajánlószelvényt. Az a választópolgár, aki nem kapta meg a választási értesítőt és az ajánlószelvényt, az a jegyzőhöz fordulhat, a jegyző ekkor új szelvényt állít ki.

A választópolgárok a borítékban - attól függően, hol élnek - két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (ez sárga színcsíkkal jelölt), a harmadikon a megyei listára (piros színcsíkos) tehetnek ajánlást.

A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást. A fővárosiak három szavazólapot kapnak: az egyiken - lakóhelyük szerint - kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselő-testület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvényen zöld színcsík van).

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, illetve tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK