Vágólapra másolva!
Tornádó pusztított a Nógrád megyei Diósjenőn hétfő délután. Az öt percig tartó szélvihar tizenöt fát tövestől csavart ki, majd azokat házakra, autókra, villanyvezetékekre dobta. Mezőkövesden is tornádószerű vihar söpört végig, Borsod megyében szinte az összes tűzoltó a károk elhárításán dolgozik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután tornádó söpört végig Diósjenőn - jelentette a Független Hírügynökség. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Szeles Péter szerint a település két utcájában pusztított a tornádó, melynek tölcsére tövestől csavarta ki a fákat és rongált meg épületeket, autókat, villanyvezetékeket. A vihar délután négy órakor tört a faluszéli házakra, és öt percen át tombolt. Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett hír, a mentésen és a károk felszámolásán a helyi és Nógrád községi önkéntes, valamint a váci önkormányzati tűzoltók jelenleg is dolgoznak.

Tóth János, Diósjenő polgármestere szerint a vihar a Tópart utcai üdülőterületet sújtotta, a kárt több millió forintra becsülik. A tulajdonosok hétfőn este a polgármester szerint a háztetőket fóliázták, és próbálták pótolni a lerepült cserepeket. Az üdülőrész melletti tanya kéménye ledőlt a hatalmas szélben, a környéken egyelőre nincs áram. Egy fiatal sofőrre és utasára rádőlt egy fa, de a törzs egy másik, kidőlt fára zuhant, így egyik autóban ülő sem sérült meg - mondta a polgármester.

Hétfőn kora este Mezőkövesden is tornádószerű vihar söpört végig. "Félelmetes volt, ilyet még nem láttunk, a fekete tölcsér pillanatok alatt ért ide, diónyi nagyságú jéggel, hatalmas felhőszakadással" - mondta az MTI-nek Fekete Zoltán, a település aljegyzője. Azt a jegyző egyelőre nem tudta megmondani, hogy a jég okozott-e nagyobb károkat, de a hatalmas felhőszakadás miatt a város utcáin hömpölygött a víz, leállt a járműforgalom.


Dunder Krisztián felvétele a Mezőkövesdre lecsapó tölcsérről

Kazincbarcikán és környékén hatalmas széllel érkezett a zivatar, sötétségbe borult Miskolc is. A várost hat óra után néhány perccel érte el a heves esőzéssel, erős széllel járó vihar. Aki tehette, gépkocsiját biztonságos helyre vitte, megteltek a mélygarázsok is. Bódvaszilason hétfő kora este teniszlabda, tojás nagyságú jég esett. A helyiek szerint csak annak köszönhető, hogy nem lett nagyobb kár, hogy igen rövid ideig tartott, így mindössze néhány darabot szedtek össze az udvarokról - jelentette az MTI tudósítója.

Borsodban homokzsákokat pakolnak

A Borsod megyei katasztrófavédők szerint folyamatosan érkeznek a riasztások a tűzoltókhoz, akiknek szinte valamennyi egysége helyszínen dolgozik. A tűzoltóknak, a katasztrófavédelmi szakembereknek már rangsorolniuk kell a vonulások között, a legfontosabb az életveszély-elhárítás - mondta Szabó Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese.

Mezőkövesd, Mezőkeresztes környékén riasztották a tűzoltókat, itt a sok eső okozott elsősorban gondot, Ózd Somsály városrészében két lakóház tetejét rongálta meg, amelyeket fóliával borítanak be. Ónodon is megsérült egy ház teteje. Tiszaújváros térségében fakidőléseket jeleztek.

Füzesséry József, Szikszó polgármestere szerint a városon hatalmas felhőszakadással vonult végig a vihar, a településen átvezető Vadász-patak az óriási mennyiségű víztől ismét megáradt, ezért néhány helyen, főleg a malomnál és a kisállomásnál homokzsákkal erősítik a gátat. A polgármester tudomása szerint az esőnek vélhetően nem lesz utánpótlása, és a víz hamar levonul.

Több helyen leálltak a vonatok

A hétfő délután többfelé lecsapó vihar megnehezíti a vonatok közlekedését. Fennakadásokat a MÁV közleménye szerint a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Szolnok-Debrecen vonalon okoz az időjárás. A Budapest-Esztergom vasútvonalon a Solymár és Óbuda közötti szakaszt hétfőn nem sokkal délután fél öt előtt le kellett zárni , mert a vihar miatt több helyen sár borította a pályát és vízátfolyások voltak. Ebben az időszakban leállt a környéken a vasútforgalom.

Mezőkövesd - Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomások között egyik vágányon sincs feszültség a felsővezetékekben, mert az átvonuló vihar este hat órakor fákat döntött a vasúti pályára, leszakítva a vezetékeket is. A Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonal vonatforgalma ezen a szakaszon áll. A MÁV szakemberei már dolgoznak a hiba elhárításán, de a munkálatok akár reggelig is eltarthatnak, mert több felsővezeték-tartóoszlopot is kidöntöttek a fák. Reggel várhatóan dízelvonatatással indulhat meg a forgalom, addig vonatpótló autóbuszok fogják szállítani az utasokat - közölte a vasúttársaság.

Estére mérsékelték a riasztást

Nem sokkal 17 óra után az Észak-Alföldre és Észak-Magyarországra is piros riasztást adott nem sokkal 17 óra után a közelgő vihar miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ezeken a területeken a heves esőzés mellett jégesőre és akár 90 kilométer/óránál is nagyobb erejű szélre lehetett számítani. A közép-magyarországi régióban narancssárga riasztás volt érvényben hétfőn délután.

Kora este az OMSZ már a legtöbb régióban mérsékelte a riasztási szintet, de az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon még mindig piros riasztás van érvényben a heves zivatarokra vonatkozóan - közölte Polyánszky Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) meteorológusa kora este.

Az OMSZ meteorológusa szerint Borsod, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében vannak és várhatóak még heves zivatarok. Előreláthatóan egy órán belül pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is eléri a nyugatról kelet felé tartó zivatarrendszer. Békés és Csongrád megyét eddig nem érintették komolyabban a zivatarok, de várhatóan oda is feljön egy zivatarrendszer, amely heves zivatarokat, felhőszakadásokat okoz. Emiatt a dél-alföldi régióban még narancssárga riasztás van érvényben.

Keddre a meteorológusok nem várnak zivatart, változóan felhős lesz az ég, de emellett napsütéses idő várható, néhány helyen fordulhat elő záporeső. Az időjárás alakulásáról folyamatosan frissülő információkat itt talál.