Üresen maradhat a pótfelvételis helyek fele

Vágólapra másolva!
A keddi Magyar Nemzet szerint üresen marad a felsőoktatási pótfelvételiben meghirdetett férőhelyek fele. Ennek oka a minimális felvételi ponthatár megemelése, amitől a felsőoktatás minőségének javulását várja az oktatást is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Egyre többen választják a levelező tagozatot, hogy dolgozni tudjanak a tanulás mellett.
Vágólapra másolva!

Az idén várhatóan mintegy harmadával kevesebb fiatal kerülhet be a felsőoktatásba a pótfelvételi során, mint tavaly, vagyis a meghirdetett férőhelyek fele üresen marad - írta a keddi számában a Magyar Nemzet. A pótfelvételi jelentkezés határideje egy hete járt le, a napokban készültek el az első összesítések, amelyek alapján valószínűsíteni lehet, hogy idén jóval kevesebben jelentkeztek, mint tavaly.

Szövényi Zsolt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatási főosztályvezetője a napilapnak azt mondta: 13 ezer fiatal jelentkezett 17 ezer üres férőhelyre, de csak körülbelül nyolcezren jutnak be az általuk megjelölt intézménybe. A csökkenés oka a minimális felvételi ponthatár megemelése, amitől a tárca a felsőoktatás minőségének javulását várja.

Szövényi a napilapnak azt mondta, egyre népszerűbbek a levelező tagozatos mesterképzések, ami a minisztériumi főosztályvezető szerint arra utal, hogy sokan el tudnak helyezkedni az alapdiplomájukkal a munkaerőpiacon, így egyszerre tudnak tanulni, szakmai tapasztalatot szerezni és pénzt keresni.