Augusztus 20-án lezárják szinte az egész belvárost

Vágólapra másolva!
A tűzijáték és más rendezvények miatt augusztus 20-án a belvárosban alig lehet majd autóval közlekedni, a hidak egy részét, számos teret és utat, valamint a rakpartok nagy részét ugyanis lezárják. A tűzijáték és az ünnepségek nézőinek biztonságára központi bázis felügyel majd, és ha kell, le is állítják a rendezvényeket.
Vágólapra másolva!

Augusztus 20-án egész napra lezárják a belváros számos terét és utcáját. Egyes területeket már 19-én lezárnak, és a korlátozás 21-én reggelig tart, másokat időszakosan, a rakpartok egy részét pedig négy napra elzárják az autóforgalom elől.

Lezárják lényegében az egész budai felső rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, ezen kívül több környékbeli utcát, a Lánchíd utcát és a Batthyány teret. A budai alsó rakpartra a Lágymányosi hídtól a Margit hídig tilos lesz behajtani, ugyanígy a pesti alsó rakpartra a az Erzsébet híd és a Közraktár utca, illetve a Kossuth tér és a Dráva utca közötti szakaszokon. Lezárják a Kossuth teret és környékét is, valamint az Erzsébet hidat és a Kapisztrán teret.

A tűzijáték miatt 20-án este 17 és 24 óra között lényegében az egész belvárost lezárják az autóforgalom elől. Nem lehet majd áthajtani a Margit hídon, a Lánchídon, az Erzsébet és a Szabadság hídon, és lezárják a következő utcák által határolt nagy budai és pesti terüleket: Szent István körút - Bajcsy-Zsilinszky út - Károly körút - Múzeum körút - Vámház körút - Szabadság híd - Bartók Béla út - Villányi út - Budaörsi út - Alkotás utca - Vérmező út - Margit körút - Török utca - Üstökös utca - Margit híd.

Még hajózni sem lehet

Az ünnepnapon több helyen - például a Móricz Zsigmond körtéren, a Kálvin téren, az Astoriánál és a Nyugati térnél elterelik a forgalmat.

A Szent Jobb körmenet miatt napközben lezárják a Bazilikát és környékét, valamint a Nádor utca egy jelentős részét, a tisztavatás miatt pedig a Hősök terét és környékét, illetve az Andrássy utat az Oktogonig. A Rakparty nevű rendezvény (melyről bővebben itt olvashat) miatt pedig augusztus 19-e és 23-a között az egész pesti alsó rakpartot lezárják a Kossuth tér és a Szabadság híd közötti szakaszon.

Augusztus 20-án a budapesti hajóforgalmat is korlátozzák majd, a Duna több szakaszán is teljes hajózási zárlat és tartózkodási tilalom lesz déltől negyed ötig, és a tűzijáték ideje alatt, valamint azután hajnali kettőig. A BRFK figyelmeztetet arra is, hogy a hajózási zárlaton kívüli területekről a vízről nem lehet látni a tűzijátékot, így egyáltalán nem javasolják a víz járművek használatát.

Az ünnepi rendezvények miatti útlezárásokról, forgalomkorlátozásokról részletesebben a rendőrség honlapján, itt olvashat.

Központilag felügyelt biztonság

A rendezvények biztonságára a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint központi bázis, illetve operatív törzs felügyel majd. Rendkívüli, az emberek biztonságát veszélyeztető körülmények esetén a programokat akár meg is szakíthatják - közölte a tárca. Az operatív törzs vezetőjének Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt nevezte ki.

A központi bázison az összes érintett szervezet (a BRFK, az ORFK, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Köztársasági Őrezred, a BKV, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, a tűzijáték lebonyolításáért felelős cégek, a Honvédelmi Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a rendezvény lebonyolítását - áll a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránként ad majd jelentést az időjárás alakulásáról. Ha a tűzijáték biztonságos lebonyolítását valami (például vihar) veszélyeztetné, a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítókon értesítik a nézőket.

A Duna pesti és budai oldala között a tömegközlekedési eszközök sűrűbben közlekednek majd. Ha a nézők száma elér egy bizonyos tömeget, akkor a helyszínen levő szakemberek - biztonsági okokból - a tömegközlekedés leállítását kezdeményezhetik, akkor gyalogosan is csak az Erzsébet és az Árpád hídon tud majd közlekedni a közönség - áll a közleményben.